USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні

Лідером два роки поспіль лишається компанія "Д.Трейдинг", яка входить до групи СКМ
Зарплата, гроші

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Майже 750 млрд гривень склав сукупний дохід топ-10 компаній енергетичної сфери України. Половина компаній, що потрапили до кращих, – державні, ще чотири належать групі СКМ Ріната Ахметова. Лідером другий рік поспіль залишається "Д.Трейдинг", яка входить до групи СКМ, йдеться в даних Індексу Опендатабота.

За даними Індексу Опендатабота, лідери енергетичного комплексу України заробили 745,87 млрд гривень минулоріч. Це на 8% більше, ніж сукупний дохід цих компаній у 2022 році, – 688,45 млрд гривень.

"До цьогорічного рейтингу потрапили п'ять державних компаній та чотири компанії, які входять до групи СКМ Ріната Ахметова. Ще одна компанія – ТОВ "КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК" – належить Нелі Костенко. А вісім компаній з топу займаються виробництвом та торгівлею електроенергії, ще дві – торгівлею газом", – кажуть аналітики.

Водночас лідером групи два роки поспіль лишається компанія "Д.Трейдинг", яка входить до групи СКМ. Торік дохід підприємства збільшився на 15% порівняно до 2022-го: зі 144,18 млрд гривень до 165,65 млрд гривень. Чистий прибуток збільшився на 30% у 2023 році.

Найбільший приріст доходу вдалось отримати двом іншим компаніям Ріната Ахметова. Так, компанія "Київські енергетичні послуги" збільшила свій дохід у 1,5 раза, а компанія "Дніпровські енергетичні послуги" – на третину порівняно з 2022 роком.

"Дніпровські енергетичні послуги" отримали найбільший приріст прибутку – у 2,5 раза – серед усіх компаній, що потрапили до цьогорічного енергетичного Індексу.

Натомість четверта компанія групи СКМ – "ДТЕК Західенерго" – навпаки, за рік на 16% зменшила свій дохід. Минулого року підприємство отримало збитки у розмірі 164 млн гривень.

Загалом сукупний дохід чотирьох компаній, які належать Рінату Ахметову, склав 262,48 млрд гривень у 2023 році. Це 35% сукупного доходу топ-10 енергетичного Індексу Опендатабота.

Кращі державні компанії

До рейтингу найкращих компаній у сфері енергетики увійшло п'ять компаній, якими володіє держава, проте лише двом вдалося збільшити свій дохід минулоріч.

"Укргідроенерго" збільшило свій заробіток на 30%, а НАЕК "Енергоатом" – на 15%. Компанія "Укргідроенерго" отримала у 2023 році найбільший чистий прибуток серед 10 компаній Індексу – 17,3 млрд гривень. Це майже вполовину більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення. Дохід державного "Укренерго" за рік майже не змінився – понад 82 млрд гривень", – додають експерти.

Ще дві державні компанії, які займаються торгівлею газом, зменшили свої доходи у 2023-му до 2022 року: "Нафтогаз України" – на 4%, "Нафтогаз Трейдинг" – на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023-му – 10,29 млрд гривень загалом.

Останнє місце топу посідає ТОВ "КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК", власником якої є Неля Костенко. Компанія збільшила свій дохід на 29%, водночас її прибуток зменшився на чверть порівняно з першим роком повномасштабного вторгнення.

Новини за темою: За минулий рік доходи лідерів української переробної промисловості впали в 1,4 раза

Раніше ми повідомляли, що на 14% скоротились доходи топ-10 компаній добувної промисловості у перший рік повномасштабної війни. Загалом лідери ринку заробили 295,15 млрд гривень за рік.

Це компанії, які займаються видобуванням залізних руд, природного газу та кам’яного вугілля. Шість із десяти компаній належать Рінату Ахметову, а лідером сфери є державна компанія "Укргазвидобування".

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт