USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ми повинні зупинити російське зло. 500 днів великої війни у цитатах та цифрах

Цитата у заголовку - це не тільки слова президента України Володимира Зеленського, сказані після теракту росіян на Каховській ГЕС. Це позиція всіх українців, які вже 500 днів роблять все для того, щоб перемогти зло, яке вторглось на нашу землю
Не брать _2
Джерело: UWN

500 днів лютого. 500 днів, які назавжди нас змінили... У цієї дати дуже багато епітетів, ви прочитаєте, або почуєте сьогодні безліч варіацій на цю тему. І всі вони тією чи іншою мірою будуть правильними. 

Цифри, які ви прочитаєте далі - це нагадування про те, наскільки важкими були ці 500 днів. Скільки сил та людських життів було віддано заради того, щоб встояти під російською навалою. Ці цифри - відповідь на питання "Чому я не маю права здаватись" та "Чому я не маю права казати, що втомився чи втомилась від війни". 

Кількість загиблих цивільних

Джерело: UWN

"Я не можу говорити про конкретні цифри. Ви повинні розуміти, що я узагальнюю свою відповідь. Я не можу сказати, скільки ми втратили героїв і скільки маємо поранених. Щодо мирного населення ми не можемо брехати, тому що ми не знаємо людей, які загинули на окупованих Росією територіях", - президент України Володимир Зеленський. 

Тим не менш, певні цифри все ж таки є, вони озвучені ООН. Станом на 18 червня 2023 року там підтвердили загибель 9 083 та поранення 15 779 цивільних людей в Україні. 

При цьому, в ООН зазначили, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають бої, відбувається із затримкою.

Кількість загиблих військових 

Джерело: UWN

"Це дані [про загиблих], які не повинен знати ворог, адже за ними військові фахівці можуть зробити чимало висновків та використати їх для аналізу та планування. Саме тому до завершення воєнного стану ця інформація закрита і не підлягає оприлюдненню", — заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Тобто точної цифри тут не буде, скоріш за все ми дізнаємось її вже після війни (і то не факт). У квітні 2023 року міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю іспанському виданню La Razon заявив, що втрати: а) значно менші, ніж в росіян, б) загальна кількість менша, ніж кількість загиблих від землетрусу в Туреччині. 

"Звісно, у нас є втрати, бо ми воюємо. Але вони значно менші, ніж у росіян. Я не можу назвати цифру, але можу вас запевнити, що загальна кількість менша, ніж кількість загиблих від землетрусу в Туреччині", - зазначив міністр. 

Довідка

Згідно з офіційними даними, під час серії потужних землетрусів у лютому 2023 року у Туреччині загинуло понад 47 тисяч осіб, ще понад 6,5 тисячі загинули в Сирії.

Раніше

Були цифри у нібито секретних документах Пентагону, які опинилися у відкритому доступі у результаті витоку, організованому американським нацгвардійцем.

Згідно із цими документами, загальні втрати Росії на той момент (квітень 2023 року) становили від 189,5 до 223 тисяч осіб, кількість втрат України оцінювалася в 124,5 - 131 тисячу осіб, зокрема від 15,5 до 17,5 тисячі загиблих і від 109 до 113,5 тисячі поранених. Як уточнює DW, Олексій Резніков заявляв, що той витік - це "суміш правдивої та неправдивої інформації".

Генштаб України офіційно оприлюднював цифри втрат у серпні 2022 року, коли головнокомандувач Валерій Залужний заявляв про загибель близько 9 тисяч військових.

Кількість біженців та переселенців

"Мільйони наших людей, які стали переселенцями, знайшли прихисток за кордоном, не мають стати біженцями. ​Я дякую усім країнам, дякую всім народам Європи і світу, які допомагають нашим людям! ​Але ми повинні зберегти їх як частину українського суспільства. Маємо забезпечити їхнє повернення...", - президент України Володимир Зеленський.

Біженці 

Джерело: UWN

Згідно з даними офісу Верховного комісара ООН з питань біженців, станом на 4 липня 2023 року зафіксовано 6 мільйонів 331 тисяча біженців з України, 5 мільйонів 967 тисяч знайшли прихисток у Європі. 

Більшість з українських біженців, як пише BBC, прийняла Польща, де статус тимчасового захисту тільки за рік війни отримали понад 1,5 млн українців. Ще понад 1 млн громадян України опинилися в Німеччині, на третьому місці за кількістю прийнятих українських біженців - Чехія (майже 500 тис.). 

іЗа опитуванням ООН, 85% українських біженців – це жінки.

Переселенці

Джерело: UWN

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв’ю Укрінформу розповіла, що в Україні станом на кінець червня 2023 року офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, також є близько 2 мільйонів незареєстрованих переселенців.

При цьому, більш як мільйону українців через війну довелося залишити домівки вдруге.

"Тобто, з 2014 року вони виїхали з території ОРДЛО та Криму, а після 24 лютого 2022-го – знову були змушені покинути свої домівки й переміститися в інші регіони", - підкреслила глава Мінреінтеграції.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) називає дещо іншу цифру - 7,1 млн внутрішньо переміщених осіб. 

Збитки та руйнування

Джерело: UWN

"Ми зробимо все можливе й неможливе, щоб наша ППО стала найсильнішою... Щоб український повітряний щит зміг закрити від російського терору всю нашу територію, а в перспективі – стати основою для європейського повітряного щита. Це абсолютно потрібно й абсолютно можливо", - президент України Володимир Зеленський. 

Наразі прямі збитки України від російської агресії, за даними Київської школи економіки, становлять приблизно 149 млрд доларів. Мова йде саме про прямі збитки — знищені будівлі, автомобілі, а не про загальний обсяг збитків, який враховує людські втрати.

Сума прямих збитків, завданих житловому фонду України внаслідок повномасштабної війни, складає понад 54 млрд доларів.

Сумарна кількість пошкоджених обʼєктів житлового фонду станом на червень 2023 року перевищує 163 тис. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів – 87 млн кв. м, або 8,6% від загальної площі житлового фонду України.

Економіка та ціни

Джерело: UWN

"Один із п’яти пріоритетів відновлення, який ми визначили, — це відновлення нашої економіки. За попередніми оцінками, у І кварталі цього року ВВП зріс на 2,4% порівняно з попереднім кварталом. Зараз ми сконцентровані на тому, щоб створити розумні та ефективні стимули для бізнесу", - прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Падіння ВВП в 2022 році, за даними Міністерства економіки України, склало 29,2%. За даними Держстату, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в першому кварталі 2023 року впав на 10,5% порівняно з першим кварталом 2022 року після падіння на 31,4% у четвертому кварталі, 30,6% - у третьому кварталі, 36,9% - у другому та 14,9% - у першому кварталі минулого року.

Нацбанк України вважає, що у 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, а реальний ВВП зросте на 2%. У наступні роки інфляція продовжить знижуватися, а відновлення економіки прискориться на тлі закладеного в прогноз зниження безпекових ризиків. 

Міністр фінансів Сергій Марченко в середині травня повідомив про підвищення урядового прогнозу зростання ВВП у 2023 році до 3,2% з 1%.

Тим часом

Міжнародні резерви України сягнули майже 39 млрд доларів, що є рекордним показником за всю історію незалежної держави.

"Ця підтримка – не благодійність, це чітко вивірені рішення, які враховують спроможність України забезпечувати ефективність фінансового сектору, виконувати взяті на себе зобов’язання, продовжувати втілювати необхідні реформи", - зазначив голова Нацбанку Андрій Пишний. 

За його словами, тільки в червні на рахунки уряду надійшло: 1,6 млрд доларів від ЄС, 1,2 млрд доларів від США, 69,1 млн доларів – від Світового банку, 15,0 млн доларів – від уряду Фінляндії.

"У червні ми успішно пройшли перший перегляд програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом і отримали другий транш за програмою – 886,0 млн доларів", - додав Пишний. 

Ціни

За даними Держстату, за підсумками 2022 року, споживча інфляція в Україні становила 26,6%. Ціни на продукти харчування в цілому зросли на 27,1%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 17,4%. Подорожчання палива та мастил склало 56,2%, природного газу - 10,1%, водопостачання – 12,5%.

При цьому, директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко зазначив, що за рік повномасштабного вторгнення продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5%.

У будь-якому разі, це дуже багато. 

Втрати росіян

І, наостанок, найприємніше. Це цифра, яка показує, наскільки високу ціну платить Росія за свою агресію. Станом на 8 липня 2023 року кількість вбитих окупантів, за даними Генерального штабу України, перевищила 223 тисячі. Далі буде. Аж до остаточної перемоги. 

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму