USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Міжнародний реєстр збитків через агресію РФ почне діяти з серпня: Як він працюватиме

Участь у реєстрі є відкритою
Ірпінь міст фото
Джерело: AP photo
Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, почне працювати з серпня 2023 року. Про це під час телемарафону повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

За її словами, зараз триває процедура створення органів управління договору, який 17 травня підписали в Рейк'явіку. За результатами цієї процедури планують створити міжнародну організацію. Також до серпня мають узгодити фінансування цієї організації. У ній будуть:

  • секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків;
  • правління, яке буде верифікувати зібрані докази та вносити заявки до самого реєстру;
  • конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників договору, призначатиме виконавчого директора та ухвалюватиме правила і процедури роботи реєстру збитків.

"Це буде міжнародна спільнота. Водночас Україна відіграватиме в цьому питанні ключову роль", – каже Мудра.

Вона пояснює, що виконавчим директором цієї організації зможе бути лише людина, запропонована Україною. Також свою кандидатуру Україна подає до правління цього реєстру, а ще вона буде представлена у конференції сторін.

Цей реєстр включатиме заявки всіх постраждалих унаслідок агресії РФ та доказову базу за цими заявками. Також мають створити компенсаційну комісію, яка розглядатиме такі заявки і присуджуватиме суми відшкодування збитків.

Новини за темою: Відповідь на дії РФ. Польща підрахує збитки від дій СРСР під час Другої світової

Мудра розповідає, що участь у реєстрі відкрита: після підписання договору будь-які країни, що підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про репарації для України, можуть долучитися до реєстру.

Заступниця міністра юстиції нагадала, що в ЄС уже створили робочу групу для розгляду можливості використання заморожених російських активів для відбудови України. Серед них лише російській державі належить близько 300 мільярдів доларів.

Що це за Міжнародний реєстр збитків?

У листопаді 2022 року Генасамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, де державам – членам ООН у співпраці з Україною рекомендувалося створити Міжнародний реєстр збитків для фіксації доказів та претензійної інформації щодо збитків, утрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних і юридичних осіб України, спричинених російською агресією. Такий реєстр також сприяв би та координував збір доказів.

У лютому цього року уряд Нідерландів офіційно погодився на створення міжнародної організації –  Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, в Гаазі.

Цей реєстр має стати першим компонентом всеохопного механізму репарацій.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра повідомила, що офіційний старт реєстру дасть підписання договору на саміті очільників держав та урядів Ради Європи в Ісландії. Україна очікує, що до договору долучаться щонайменше 40 країн – членів Ради Європи та країни-спостерігачі, як-от США, Канада, Японія.

Наступним етапом впровадження Міжнародного компенсаційного механізму буде створення комісії, яка на підставі даних з реєстру присуджуватиме суми до виплати постраждалим. Джерелом таких виплат мають стати у першу чергу російські активи. Їх конфіскація відбуватиметься без згоди країни-агресорки, тому правовий фундамент для цього та для діяльності такої комісії має бути максимально міцним і легітимним.

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець