USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія використовує для обстрілів українські ракети: Скібіцький пояснив, як це могло статись під час війни

З початку великої війни Росія виготовила 240 крилатих ракет Х-101 і близько 120 морських ракет "Калібр"
Вадим Скибицький
Джерело: відкриті джерела

Росія використовує під час масованих обстрілів українські крилаті ракети Х-55, які були передані в рамках Будапештського меморандуму.

Про це повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю The New York Times.

Як пояснив Скібіцький, розвідники після обстрілів почали виявляти дозвукові крилаті ракети Х-55, які були виготовлені в 1970-х роках для несення ядерної боєголовки. Водночас боєголовка була вилучена, а баласт доданий, аби замаскувати факт того, що вона не несе корисного навантаження.

Також розвідники з'ясували, що вищезгадані ракети були виготовлені на українському збройовому заводі.

За словами Скібіцького, ракети найімовірніше, були частиною зброї, яку Україна передала Росії ще у 1990-х роках в рамках міжнародної угоди, спрямованої на забезпечення суверенітету і територіальної цілісності країни.

Під час обстрілу Росія використовує українські ракети в якості приманки, аби змусити Україну застосувати проти них ППО під час обстрілу.

"Спочатку запускається ракета Х-55, ми реагуємо на неї. Це як хибна ціль", - відзначив Скібіцький.

Після спрацювання ППО, російські бомбардувальники запускають більш сучасні ракети з руйнівними боєголовками.

Зазначається, що в рамках Будапештського меморандуму, Україна погодилася відмовитися від свого ядерного арсеналу - третього за величиною у світі на той час й передала Росії в обмін на гарантії безпеки.

"Всі балістичні ракети, стратегічні бомбардувальники Ту-160 і Ту-95 також були передані. Зараз з цих бомбардувальників вони застосовують проти нас ракети Х-55. Було б краще, якби ми їх передали США", - сказав Скібіцький.

Також в Міноборони кажуть, що з початку великої війни Росія виготовила 240 крилатих ракет Х-101 і близько 120 морських ракет "Калібр", тобто російська військова промисловість виробляє за місяць близько 40 ракет, якими з початку жовтня обстрілюють українську енергетичну інфраструктуру.

"За нашими розрахунками, у них залишилося ракет на три-п'ять хвиль ударів. Це якщо у кожній хвилі по 80-90 ракет", - цитує газета Скібіцького.

У деяких обстрілах використовувалося менше ракет - так тиждень тому, 5 грудня, прилетіло близько 70 ракет.

Росія не розкривала обсяги запасів, ні виробництва ракет. За останні місяці у аналітиків склався консенсус, що довоєнні оцінки цих величин виявилися заниженими. Разом з тим більшість експертів все ще вважають, що темпи виробництва цих боєприпасів не встигають за їх витрачанням.

Минулого тижня у доповіді групи Conflict Armaments Research описувалися уламки ракети, випущеної 23 листопада, з маркуванням, яке фахівці (без 100-відсоткової впевненості) розшифровують як таке, що воно було зроблено не раніше жовтня.

Теги: війна
Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка