USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія відновила експорт пропану та бутану через Керченський порт в тимчасово окупованому Криму, – ЗМІ

Регулярні поставки зрідженого газу з російських заводів у Керчі для подальшого експорту почалися у другій половині червня
Крим
Крим
Джерело: відкриті джерела

Російські виробники зрідженого нафтового газу (LPG) відновили регулярний експорт пропану і бутану через Керченський порт після восьмирічної перерви, попри загрози безпеці. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на джерела в галузі.

"Відновлення експорту підкреслює здатність Росії керувати міжнародними санкціями та продовжувати експорт морської енергії", – зазначають автори.

Також уточнюють, що, за даними джерел, регулярні поставки зрідженого газу, або пропану і бутану, з російських заводів у Керчі для подальшого експорту почалися у другій половині червня.

"Поставки йдуть залізницею до порту "Кавказ" (Азовське море), а потім поромом до Керчі, оскільки транспортування LPG через Кримський міст заборонено", – цитують у виданні джерело, знайоме з торговими потоками.

Зріджений газ, який в основному використовується як паливо для автомобілів, опалення та для виробництва інших нафтохімічних продуктів, був звільнений від широких санкцій Заходу, зазначають автори.

"Однак російські компанії, які перебувають під санкціями, перенаправили значні обсяги зрідженого газу з Європи на Cхід, переважно в Китай, а також на російські чорноморські термінали для подальшого експорту до Туреччини, Північної Африки та балканських країн", – додають у виданні.

Також у Reuters кажуть, що, за словами трейдера, навесні з Керчі періодично надходили танкери зрідженого газу, а зараз експорт в основному до Туреччини йде на регулярній основі.

За даними трейдерів, з 1 по 20 вересня до Керчі було поставлено близько 6 тис. тонн зрідженого газу. У липні – серпні поставки склали 5,8 тис. тонн.

Вони уточнюють, що поставки через Керч і південні порти Росії досить привабливі завдяки ціноутворенню, хоча експорт цим маршрутом все ще стримується через загрози безпеці та наявність танкерів, кажуть у виданні.

Для довідки

Регулярний експорт зрідженого газу з Керчі був призупинений у 2015 році після більш широких міжнародних санкцій проти російських компаній і виробників через окупацію Криму Росією у 2014 році, інформують у Reuters.

Раніше ми повідомляли, що Польща хоче заборонити імпорт діамантів і скрапленого газу з Росії.

Зазначалося, що Варшава представила у Брюсселі пропозицію щодо 12 пакета санкцій проти Росії. Зокрема, в рамках документа пропонується заборонити імпорт діамантів і скрапленого газу. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму