USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія в підручниках має бути показана, як небезпечна країна для України, - історик Кульчицький

Такий інтегрований підручник "нова українська школа повинна застосувати"
книжки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Підручники для школи повинні переглянути. І Росія з них не повинна винищуватися, але має посісти своє місце, як небезпечна для України країна, припустив в ефірі каналу UWN доктор історичних наук Станіслав Кульчицький.

Історик переконаний, що передовсім треба потурбуватися про молодше покоління, яке зараз не дуже розуміє що робиться.

"Потрібно обернути ці підручники обличчям до Європи. Я вже майже три десятиліття очолюю групу українських вчителів в комісії з польськими вчителями, ми щороку там спілкуємося, читаємо підручники з Польщі, з історії України, з тим, щоб в цих підручниках не було чогось образливо для сусіда. Дивимося, якими є польські підручники - вони європейські, там немає історії Польщі окремої, там історія світу і 70-80% займає історія Польщі, а все інше - й Америка, і Європа, і так далі", - вважає Кульчицький.

І додає, що має кілька десятків підручників, починаючи ще з до розпаду Радянського Союзу і вони зараз діючі, але такий інтегрований підручник "нова українська школа повинна застосувати".

"Отакий інтегрований підручник повинен бути в нашій школі пануючим, де Україна була б в центрі Європи, а Європа в центрі всього світу", - резюмує доктор історичних наук.

Новини за темою: Зеленський підписав закон про заборону ввезення книг із Росії та Білорусі

Тема Голокосту й геноциду загалом у підручниках

Висловив думку в ефірі UWN щодо викладання в школах і теми Голокосту й провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, кандидат історичних наук Андрій Іванець.

"Я не проводив аналіз викладання теми Голокосту в сучасних підручниках, але впевнений, що ця тема висвітлюється. Тут треба радитися з нашими педагогами в тому сенсі, що геноцид - дуже травматична подія і як правильно її викладати дітям, це величезне питання. Але дійсно варто згадувати на більш ранніх етапах про такі трагедії, які відбулися на українських землях з нашими земляками. Згадувати про те, що, на жаль, частину українців долучили до нацистської політики, колаборували з нацистами в цьому питанні. Проте й згадувати і про інше - що до 1991 року в Україні неможливо було збирати інформацію про Яд Вашем, про праведників світу (тобто про тих людей, які рятували безкорисливо євреїв під загрозою власного життя, життя своїх дітей, своєї родини, - ред.)", - коментує Іванець.

Науковець нагадує, що нині Україна на четвертому місці за кількістю праведників світу.

"Яд Вашем - це меморіальний центр трагедії і спротиву, який збирає інформацію про Голокост, така центральна інституція в Ізраїлі. Щодо цієї теми і вона якраз надає це звання від імені Ізраїля, і почесне громадянство "праведник світу". Тепер там десь 2 тис. 700 українців занесені в цей список, це орієнтовно десята частина від всіх зареєстрованих праведників світу, а там 44 країни. Тобто, усвідомлюємо, що якщо в перші десятиліття не збиралася ця інформація, то багато людей померли й не встигли просто розповісти свої історії", - зауважує Іванець.

Новини за темою: Гітлер обрав євреїв об’єктом ненависті через збочене уявлення про реальність, - історик Іванець

27 січня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

За офіційними підрахунками, в Європі Голокост знищив понад шість мільйонів євреїв, серед них півтора мільйона - на теренах України. Втім, і ці цифри, і пам’ять про геноцид довго замовчували в радянські часи, твердять історики.

Відроджувати справжню історію в Україні почали вже за часів незалежності. Тоді ж і почали облаштовувати місця та встановлювати пам'ятники, які б нагадували про страшні сторінки в історії людства.

Зокрема, - облаштовано пам'ятне місце і в Бабиному Яру.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам