USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Гітлер обрав євреїв об’єктом ненависті через збочене уявлення про реальність, - історик Іванець

Історик вважає, що президент РФ Володимир Путін також вибудовує свою реальність, де геноцид українців має нібито якісь завдання чи виправдання
голокост
День пам'яті жертв Голокосту
Джерело: UWN

Саме євреїв об’єктом ненависті обрав Гітлер, бо в нього було збочене уявлення про реальність. Таку думку в ефірі каналу UWN висловив провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, кандидат історичних наук Андрій Іванець.

Історик вважає, що президент РФ Володимир Путін також вибудовує свою реальність, де геноцид українців має нібито якісь завдання чи виправдання.

"Хоча очевидно, що це теж страшенний злочин, який організовує російський диктатор. Гітлер же робив це в травмованому німецькому суспільстві, яке зазнало поразки у Першій світовій війні. І несло наслідки програшу у вигляді величезних репарацій, переживало дуже складні соціально-економічні кризи, було обеззброєне, у яких забрали колонії. Потрібно було знайти винних і одна з таких міфологем була в тому, що німці нібито програли Першу світову війну, бо сталася зрада в тилу. Хто зрадив? І тут знайшли меншину, цапа відбувайла, і євреї, стали такими, це лягало на новітній антисемітизм", - зазначив Іванець.

Науковець додав, що євреї з давніх часів, з Середньовіччя в Європі мали вигляд дуже відокремленої групи за релігійною ознакою.

"Єдина така велика група, найбільша і дуже розповсюджена в Європі, яка відрізнялася від більшості, були євреї. Тому дуже часто ставали цапами відбувайлами в кризових ситуаціях у попередній період, а в новітній - це виродилося в антисемітизм: вже як погляд на євреїв не як на групу, яка відрізняється за релігійним своїм характером, а яка відрізняється за походженням. Такий новітній антисемітизм розквітає в другій половині 1819-го року в певних колах Європи. Зокрема в Німеччині з’являється антисемітська ліга в 1879-у році і оці антисемітські ідеї розповсюджуються в Російській імперії", - пояснив Іванець.

Новини за темою: Зеленський у пам'ять жертв Голокосту: Лише перемога життя зупиняє зло

А Націонал-соціалістична робітнича партія, яку Гітлер очолив після Першої світової війни, теж була представником цієї антисемітської політичної течії. Представники якої розглядали світ через призму цієї міфології расистської, що є нібито вища арійська раса, і є раси нижчі.

"Якраз євреї - раса, яка дуже шкідлива і заважає людству існувати. Спираючись на цю міфологему, казали, що німці програли Першу світову війну, тому що євреї вдарили в спину Німеччині і це підривний елемент. Тому потрібно позбавитися Німеччині від євреїв", - зауважив історик.

У чому різниця між Голокостом і Голодомором, чи це дві пов’язані між собою теми?

Іванець також прокоментував, що саме темою геноциду ці два страшних процеси в історії людства пов’язані.

"Це два саме геноцидних процеси, які творили тоталітарні режими комуністичної СРСР і Третього рейху, мають певні відмінності. Голокост часто розглядають як такий еталонний геноцид, тому що нацисти вважали євреїв, як нібито навіть не нижчу расу, а зовсім зіпсовану, яка псує існування людства і яка заважає розвитку. Нібито знищення євреїв мало привести людство до кращого стану, тобто сама належність до єврейства вже становила дуже часто смертельну загрозу для людей єврейського походження, навіть для тих євреїв, які приймали німецьку культуру, які могли прийняти християнство. Але якщо мали єврейське походження, то часто опинялися також під загрозою в концтаборах або знищувалися", - розповів історик.

Водночас Іванець стверджує, що Голодомор показав Гітлеру, що "можна знищувати безкарно великі групи людей за певною національною ознакою".

"Німецька керівництво дуже добре було проінформоване про масове вбивство на території України, який організував комуністичний режим. Дипломати збирали цю інформацію, направляли Третьому рейху і навіть лаштували допомогу німцям, які проживали на території України й страждали від голоду. Хоча комуністична влада фактично заважала отримувати цю поміч. І це був ще один доказ для Гітлера того, що можна вбивати людей і залишитися безкарним. Для нього першим доказом була ситуація в Османській імперії з вірменами, а друга - те, що сталося в Україні, цей величезний злочин, який не був покараний", - резюмував науковець.

27 січня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

За офіційними підрахунками, в Європі Голокост знищив понад шість мільйонів євреїв, серед них півтора мільйона - на теренах України. Втім, і ці цифри, і пам’ять про геноцид довго замовчували в радянські часи, твердять історики.

Відроджувати справжню історію в Україні почали вже за часів незалежності. Тоді ж і почали облаштовувати місця та встановлювати пам'ятники, які б нагадували про страшні сторінки в історії людства.

Зокрема, - облаштовано пам'ятне місце і в Бабиному Яру.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали