USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зеленський підписав закон про заборону ввезення книг із Росії та Білорусі

Також законом заборонено розповсюдження таких книг
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону ввезення та розповсюдження російської видавничої продукції. Про це український лідер повідомив у Telegram.

Зазначається, що йдеться про Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України".

"Вважаю закон правильним", – наголосив глава держави.

За словами Зеленського, текст закону було направлено інституціям ЄС для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми закону вплинути на виконання зобов'язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в Євросоюзі.

При цьому президент доручив уряду відреагувати на рекомендації, які будуть надані Європейською комісією, шляхом внесення до Верховної Ради проєкту відповідних законодавчих змін.

Пояснення Мінкульту

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що ухвалення цього законопроєкту "дозволить захистити сферу українського книговидання і книгорозповсюдження від руйнівного впливу "русского мира", сприятиме зміцненню національної безпеки, утвердженню і поширенню української мови, розвитку національної видавничої індустрії".

Ткаченко подякував президенту за його рішення.

Як пояснив глава відомства, тепер на законодавчому рівні встановиться заборона імпорту видавничої продукції з держави-агресора – Росії, тимчасово окупованих нею територій України та з Білорусі, будуть посилені обмеження на ввезення і розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту – це дозволить ефективніше боротися з піратством і захистити український культурний простір.

Що цьому передувало?

Верховна Рада ще 19 червня 2022 року ухвалила закон, що забороняє ввезення та розповсюдження в Україну видавничої продукції з Росії, Білорусі та тимчасово окупованих територій України.

Цим документом:

  • посилюється обмеження щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту;
  • посилюється недопущення руйнівного впливу Росії на український книжковий ринок зсередини;
  • для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запроваджено дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з Росії.

Протягом року президент України не підписував цей закон, незважаючи на заклики активістів і публічних діячів.

Зеленський пояснив, що Мін'юст і МЗС радили ветувати закон, бо його норми в чинній редакції не відповідають Конституції України щодо гарантій використання інших мов в Україні (ч. 3 ст. 10) і заборони обмежень за мовними ознаками (ч. 2 ст. 24), а також не відповідають нормам і стандартам ЄС у сфері прав людини, що може ускладнити процес переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція