USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польща хоче розмістити на своїй території ядерну зброю

Варшава зацікавлена в участі у програмі Nuclear Sharing, яка є частиною ядерного стримування
Матеуш Моравецький
Джерело: відкриті джерела

Польща наполягає на розміщенні тактичної ядерної зброї у своїй країні у зв'язку із загрозою зі сторони РФ для західних країн. Про це прем'єр-міністр Матеуш Моравецький завив під час брифінгу в Брюсселі, передає Polsatnews.

За його словами, Кремль зважився на розміщення смертоносної зброї на території Білорусі, що робить загрозу для деяких європейських країн, які знаходяться поруч, ще сильнішою.

"У зв'язку з тим, що Росія має намір розгорнути тактичну ядерну зброю в Білорусі, ми просимо всі країни НАТО взяти участь у програмі ядерного обміну. Ми не хочемо сидіти склавши руки, поки Путін нагнітає всілякі загрози", – ідеться в повідомленні.

Окремо Матеуш Моравецький зазначив, що Варшава зацікавлена в участі в програмі Nuclear Sharing, яка є частиною ядерного стримування.

Ця процедура дає змогу передавати на певний час ядерні боєголовки державам, які не мають власної. Починаючи з 2009 року в рамках Nuclear Sharing така зброя перебуває в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

"Остаточне рішення залежатиме від наших партнерів зі США і НАТО. Ми заявляємо про нашу готовність діяти швидко щодо цього", – продовжив глава уряду Польщі.

Росія опиниться у війні проти НАТО, якщо використає ядерну зброю

Якщо Росія завдасть ядерного удару по Україні, то країни НАТО повинні це вважати нападом на альянс. Про це заявив під час пресконференції у Конгресі республіканець Ліндсі Грем.

Він розповів, що разом зі своїм колегою з Демократичної партії Річардом Блументалом зареєстрували відповідний проєкт резолюції і закликали адміністрацію Байдена надати Україні ATACMS.

На думку Грема, ядерна зброя, якщо Росія застосує її в Україні, здійснить викид радіації на великі території у Європі, де розташовані союзники НАТО.

Новини за темою: Чи треба вже приймати йод? МОЗ розвінчує міфи щодо "профілактики від терактів"

Він наголосив, що загроза використання Росією ядерної зброї є найвищою з часів Карибської кризи. Тож найкращий спосіб запобігти цьому – це чітко пояснити окупантам наслідки таких їх дій.

"Наше повідомлення до тих, хто оточує Путіна: якщо ви зробите це, якщо ви виконаєте його наказ, якщо він колись його дасть, ви можете очікувати на масивну відповідь від НАТО і ви опинитесь у війні проти НАТО", – наголосив Грем.

Спокуса для Путіна

Сенатор Блументал своєю чергою заявив, що використання ядерної зброї стає для президента РФ Володимира Путіна все спокусливішою ідеєю, оскільки ЗСУ мають значні успіхи на фронті.

Новини за темою: Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС: Пояснення від радіаційної розвідки

Тож рано чи пізно, на думку демократа, Путін все ж захоче підірвати найбільшу у Європі Запорізьку атомну електростанцію чи вдарити по Україні ядерною зброєю.

"Це не якась безвідповідальна або панічна резолюція, вона заснована на фактах і науці й призначена для того, щоб відправити послання Володимиру Путіну та його військовикам: вони будуть знищені, їх буде стерто, якщо вони використають тактичну ядерну зброю чи якщо вони знищать АЕС таким чином, що це загрожуватиме довколишнім країнам НАТО.

Стаття 5 (статуту НАТО про колективну оборону, – ред.) існує не просто так. Вона захищає не лише проти конкретних перетинів кордонів з боку військовиків, але шкода, заподіяна нашим союзникам по НАТО, задіює наші зобов'язання, коли йдеться про ворожу силу", – уточнив Блументал.

Ядерна загроза – реальна

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

За словами глави держави, всі світові лідери та МАГАТЕ знають, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії, зокрема, тримаючи там зброю та військових.

Своєю чергою влада Запорізької області розробила відповідні плани дій на випадок реальної ядерної загрози і готова до будь-якого розвитку подій на Запорізькій АЕС.

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС, розповів командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. Деталі – тут.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову