USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи треба вже приймати йод? МОЗ розвінчує міфи щодо "профілактики від терактів"

У разі гіпотетичної аварії на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду – тому йодопрофілактика зайва
йод
Джерело: відкриті джерела

Проходити так звану "йодотерапію", аби зменшити можливі ризики від можливого впливу ймовірного теракту РФ на Запорізькій атомній електростанції, не має потреби. Тим більше безпідставне вживання йоду може призвести до отруєння. Про це в ефірі UWN заявив радник міністра охорони здоров’я України, професор української військово-медичної академії Іван Сорока.

Представник МОЗ запевнив, що система охорони здоров’я готова до будь-яких катастроф. Водночас зараз треба піклуватися про психологічні складові такої можливої трагедії. 

"Тому що, якщо людина нервує, не може концентруватися, не може зібратися й адекватно реагувати на події, то це може принести ще більшу шкоду... Це може бути реальний ядерний вибух чи це просто витік ядернореактивних речовин, і кожна з цих нештатних ситуацій несе певний алгоритм дій", – зазначив Сорока. 

За його словами, в першу чергу городяни, які живуть на найближчих до ЗАЕС територіях, мають перш за все потрапити до укриттів, щоб уникнути можливості потрапляння в житло різноманітних шкідливих елементів. 

"Треба мати невеликий запас продуктів харчування – це можуть бути якісь консервовані продукти, запас води, тому що перш за все ми маємо уникнути потрапляння радіоактивних елементів з повітрям, з продуктами харчування. Всі зараз кажуть про йодну профілактику, але може так статися, що насправді йод-131 або йод-135 й не буде виділятися і ця профілактика буде марною", – підсумував Сорока. 

Що каже Державний центр ядерної безпеки 

Водночас на сьогодні немає причин вживати йод, повідомив Державний центр ядерної безпеки. Безпідставне вживання йоду у будь-якій формі може призвести до серйозних опіків слизової та отруєння.

Під час йодної профілактики щитоподібну залозу насичують йодом, аби вона не поглинала радіоактивний йод. Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності – останній діючий енергоблок Запорізької АЕС зупинили у вересні 2022 року. Це означає, що енергоблоки ЗАЕС зупинені вже щонайменше дев'ять місяців і не генерують електроенергію протягом цього часу.

Таким чином, йодопрофілактика є виправданою тоді й лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм – а його на ЗАЕС немає. У разі гіпотетичної аварії на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду – тому йодопрофілактика зайва

Заява Зеленського 

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

За словами глави держави, усі світові лідери та МАГАТЕ знають, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії, зокрема, тримаючи там зброю та військових.

Теги: ЗАЕС
Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ