USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Рішення надати англійській мові новий статус може обмежувати конституційні права українців, - мовний омбудсмен

Тарас Кремінь підкреслив, що розглядати детально цю ініціативу має Профільний комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики
Тарас Кремінь
Джерело: UWN

Рішення надати англійській мові новий статус може обмежувати конституційні права українців. Таку думку в ефірі UWN висловив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту документ, який пропонує офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Суспільство це рішення прийняло неоднозначно. 

Мовний омбудсмен Кремінь, в свою чергу, вважає, що обурення суспільства є обґрунтованим.

"Це стосується того, що пропонується з 2027 року замість перекладу запропонувати громадянам титрування. Перед цим хочу сказати, що це (рішення, - ред.) обмежить права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою й серед таких категорій громадян можуть бути неповнолітні діти, які фактично не зможуть зайти до кінотеатру і подивитися мультиплікаційний фільм, художній фільм тощо", - зауважує Кремінь. 

Також він наголосив, що до вразливих верств населення можна віднести й людей літнього віку, й інші вразливі категорії.

"Разом з тим хочу сказати, що в цьому документі йдеться про речі щодо позначення європейської ідентичності. Хочу наголосити, що ідентичність у нас національна і вона визначена нашою Конституцією, нашим історичним поступом, у нас українська ідентичність, статус мови може бути тільки у державної мови, а особливості застосування визначення багатьма іншими законами згаданими вище", - підкреслив мовний омбудсмен. 

Тарас Кремінь наголосив на тому, що під час цієї дискусії дуже важливо не виходити за межі професійної дискусії, а розглядати детально цю ініціативу має Профільний комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Новини за темою: Тарас Кремінь: Лагідна українізація сьогодні досягнула того рівня, коли для людей неприйнятно порушувати мовне законодавство

"Ми дійсно співпрацюємо з ними будемо сподіватися, що цей документ буде доопрацьований з урахуванням всіх зауважень, які надходять і від нашого секретаря із захисту державної мови, Національної академії наук, творчих спілок і звичайно тих професійних середовищ, які зацікавлені в тому, щоб українська мова розвивалася і незалежно від того чи це освіта, чи це кіно, чи це транспорт, але української мови було значно більше, але і рівень володіння звичайно іноземними мовами має бути достатнім", - підсумував Кремінь. 

Статус англійської мови

Документ президента, внесений до парламенту, пропонує офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Також ним визначаються категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов'язані володіти англійською мовою.

Пропозиція Зеленського унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів державної та місцевої влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров'я тощо.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що є однією з шести мов Організації Об'єднаних Націй, а також офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської комісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО.

Читайте також:
Чи справді в Україні хочуть заборонити Булгакова та закрити присвячений йому музей? Коментує мовний омбудсмен Тарас Кремінь Чи справді в Україні хочуть заборонити Булгакова та закрити присвячений йому музей? Коментує мовний омбудсмен Тарас Кремінь
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
В Україні з початку року мовний омбудсмен отримав понад 1200 скарг В Україні з початку року мовний омбудсмен отримав понад 1200 скарг
Тарас Кремінь: Лагідна українізація сьогодні досягнула того рівня, коли для людей неприйнятно порушувати мовне законодавство Тарас Кремінь: Лагідна українізація сьогодні досягнула того рівня, коли для людей неприйнятно порушувати мовне законодавство