USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

В Україні з початку року мовний омбудсмен отримав понад 1200 скарг

Серед найбільших порушників – інтернет-магазини
українська мова_1

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні від початку 2023 року зареєстрували 1212 звернень громадян щодо порушень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За словами мовного омбудсмена, рекордсменом-порушником є Київ – 491 звернення.

"Далі йде Одещина – 184, Дніпропетровщина – 104, Харківщина – 95. Серед найбільших порушників – інтернет-магазини, а також сайти, через яких йде обслуговування (450 звернень). 240 звернень стосувалися безпосередньо сфери обслуговування", – розповів Кремінь.

При цьому пояснив, що сфера освіти і науки залишається серед найбільш чутливих – за 2023 рік є 153 звернення щодо порушення мовного закону освітянами.

"Це ті порушення, що зафіксували в закладах вищої освіти, коли професори, доценти окремих університетів продовжували поширювати тезу про неважливість української як мови освітнього процесу. Пам’ятаємо нещодавній приклад з Державним податковим університетом в Ірпені, де, попри прохання студентів, викладачка відмовилася вести пари з філософії українською", – додав він.

Нині професорку Державного податкового університету звільнили за ст. КУ про працю. Однак заходи державного контролю за застосуванням державної мови все ще тривають.

Новини за темою: Тарас Кремінь: Лагідна українізація сьогодні досягнула того рівня, коли для людей неприйнятно порушувати мовне законодавство

Що було раніше

За два місяці 2023 року надійшло 31 звернення громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

Щодо порушення закону у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими медиками в лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомили п'ять громадян (ст. 33).

Найбільше повідомлень про порушення надійшло з міста Києва (159 звернень), Одеської (66), Харківської (47), Дніпропетровської (42), Миколаївської (24) та Київської (20) областей.

Джерело: відкриті джерела

Вісім звернень надійшло з Полтавської області, по сім – з Сумської, Запорізької, Львівської та Житомирської, по п’ять – з Чернігівської та Вінницької, по чотири – із Черкаської та Кіровоградської, по три – з Чернівецької, Волинської та Хмельницької областей, два звернення – з Донецької області, з Тернопільської, Луганської та Закарпатської – по одному. З інших областей звернень громадян не надходило, у 28 випадках не вдалося встановити регіон заявника.

За результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення надалі порушення законодавства про державну мову уповноваженим вжито заходів реагування у т. ч. проведення державного контролю та накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення. 

Читайте також:
Чи справді в Україні хочуть заборонити Булгакова та закрити присвячений йому музей? Коментує мовний омбудсмен Тарас Кремінь Чи справді в Україні хочуть заборонити Булгакова та закрити присвячений йому музей? Коментує мовний омбудсмен Тарас Кремінь
Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників? Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?
Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова
Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року