USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати

Згідно з Конституцією, нова Верховна Рада може вступити у свої повноваження лише після завершення воєнного стану
Дмитро Разумков
Дмитро Разумков
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні не можна проводити вибори. Таку думку висловив ексспікер парламенту, голова міжфракційного обєднання "Розумна політика" нардеп Дмитро Разумков в інтерв’ю UWN.

"Я вважаю, що вибори провести сьогодні не можна, і якщо ми говоримо з вами про Конституцію, то згідно з Конституцією парламент – єдиний беззаперечно легітимний орган до кінця війни, тому що там чітко написано, що нова Верховна Рада вступає в свої повноваження після завершення воєнного стану", – сказав він.

Разумков наголосив, що в Україні окуповані території складають близько 21% від усієї площі держави.

"А якщо ми візьмемо з вами ще зруйновані території або території, які знаходяться під постійним обстрілом і де не можна організувати виборчий процес, то це, я думаю, що можемо говорити про добрі 35%", – додав нардеп.

При цьому зазначив, що треба зробити так, щоб спочатку не депутати перемогли на виборах, а перемогла країна, залишилась країна, перемогла українська армія, перемогла українська економіка, перемогло українське суспільство, а потім, якщо це все відбудеться, то буде країна, в якій будуть можливі вибори.

"Тому що якщо тут з'явиться Росія, то це не будуть вибори, це буде призначення так само, як це відбувається в Росії", – підсумував колишній очільник Ради.

Чи легітимний президент під час війни?

Разумков роз’яснив, що якщо аналізувати термін повноважень Верховної Ради під час війни та термін президента – то тут різні випадки.

"Питання не в легітимності, питання в завершенні строку повноважень – це різне... Якщо ми говоримо з вами про повноваження, я недарма казав про Верховну Раду, там продовження на весь проміжок воєнного стану. Тільки він завершиться, розпочнеться процес виборів вже, президент – інша ситуація. У нього згідно з Конституцією написано чітко – п'ять років. Немає п'ять років плюс воєнний стан чи щось інше, немає. Опоненти кажуть, що згідно зі ст. 108, там є неперервність влади, він виконує свої обов'язки, поки не пройде інавгурація нового президента, – 100%, але є маленький нюанс, це відбувається, коли відбулися вибори, президент їх програв і є 30 діб, до 30 діб, коли в свої нові повноваження має вступити новий президент, оці 30 діб виконує повноваження президент України, який програв вибори", – каже він.

За словами Разумкова, у такому разі глава держави мав піти минулого року до Конституційного суду, отримати папірець, в якому було б написано, що він продовжує свої повноваження до завершення воєнного стану, або було б написано "повноваження президента тривають п'ять років, після цього він має добровільно їх передати голові Верховної Ради".

Коли в Україні мали б бути вибори

Якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024-го – президентські, а восени 2024 року – місцеві.

Проте наразі у нас оголошено воєнний стан, який діятиме щонайменше до 13 травня 2024 року.

У листопаді 2023 року всі політичні сили, які представлені у Верховній Раді, підписали меморандум про проведення наступних виборів лише після закінчення воєнного стану.

Читайте також:
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук