USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

РФ до 2028 року матиме потенціал для нападу на інші країни, якщо "заморозити" війну в Україні, – Зеленський

Президент України вважає, що в Росії буде достатньо сили "напасти на країни, які у фокусі російської експансії"
Зеленський
Володимир Зеленський в Іспанії, 5 жовтня 2023 р.
Джерело: Офіс Президента

У випадку "заморозки" нинішньої ситуації в Україні Росія зможе до 2028 року відновити розбитий українцями військовий потенціал та матиме достатньо сил для нападу також на інші країни, зокрема країни Балтії. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час відкриття саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді в Іспанії.

"Буду з вами відвертим, як і завжди. Зараз Росія розглядає різні сценарії на найближчі роки. Один з них особливо небезпечний: якщо у цій агресії проти України буде якась пауза – будь-яка заморозка ситуації, то буде новий критичний момент. 2028-й рік", – заявив глава держави.

Зеленський вважає, "якщо Росії дати адаптуватись зараз, до 2028 року Кремль зможе відновити розбитий Україною військовий потенціал". Тож у Росії буде достатньо сили "напасти на країни, які у фокусі російської експансії".

"Окрім України це точно країни Балтії і точно ті країни, на території яких присутні російські контингенти. Це чітка інформація від нашої розвідки. Ми сигналізуємо вам про це", – додав український лідер. 

Разом з тим, за твердженням глави держави, Росія шукає можливості "заморозити ситуацію та адаптуватись", а також "робить висновки зі своїх помилок та готується йти далі".

"Будь ласка, памʼятайте, що найнебезпечніший ворог – той, який зробив висновки та підготувався до наступного удару на основі цих висновків. Москва чітко окреслює свою амбіцію – захопити більше імперського простору собі та не дозволити Європі бути простором вільних націй та працюючих демократій, зламати європейську єдність. І війна при цьому є базовим інструментом Росії – інструментом підкорення або маніпулювання іншими", – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, президент України прибув у четвер, 5 жовтня, з візитом до Іспанії, де бере участь у саміті Європейської політичної спільноти та проведе низку двосторонніх зустрічей.

Раніше

На початку вересня в Міністерстві енергетики та навколишнього середовища України заявили, що частка загального імпорту природного газу Іспанії з Росії за рік зросла до 28%. Про це писав Reuters.

Так, імпорт газу Іспанії з Росії зріс на 65% у липні порівняно з тим самим місяцем у 2022 році. Водночас країна імпортувала на 14% менше газу протягом місяця, йдеться у заяві Міністерства.У результаті частка російського газу в загальному імпорті в Іспанії, яка повністю покладається на іноземний газ, зросла до 28% у липні з 14,5% того ж місяця минулого року.

"Росія стала другим за величиною іспанським постачальником після Алжиру, який постачає газ до Іспанії по трубопроводу через Середземне море. Імпорт з основних країн-експортерів, таких як Нігерія, Норвегія, Катар і США, у липні скоротився", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Іспанія, незважаючи на заборону, як і раніше, видає "золоті візи" росіянам, – ЗМІ
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму