USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рекордна спека: Цей рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень

Вчені наголошують на необхідності зменшення викидів парникових газів, аби запобігти глобальному потеплінню
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За даними науковців, 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію кліматичних досліджень. Крім того, за останніми даними, цьогорічний жовтень також став найбільш спекотним у світі за цей період. Про це передає The Guardian.

"Ми можемо майже впевнено сказати, що 2023 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень", – сказала заступниця директора Європейської служби з питань зміни клімату Copernicus Саманта Берджесс. 

Автори зазначають, що, спалюючи викопне паливо та знищуючи природу, люди викачали в атмосферу гази, що вивільняють тепло. Це підвищило температуру планети на 1,2°С з часів промислової революції.

"Той факт, що ми спостерігаємо цей рекордно спекотний рік, означає і рекордні страждання людей. Протягом цього року екстремальні спеки та посухи призвели до тисяч смертей, втрат засобів до існування, міграції людей і т. д. Це рекорди, які мають значення", – наголосила кліматологиня Фрідеріка Отто.

Найспекотніший жовтень

У виданні додають, що минулий місяць був найспекотнішим жовтнем від початку обліку. Середня глобальна температура була на 1,7°С вищою за рівень кінця 1800-х років.

Жовтень 2023 року був найтеплішим за всю історію спостережень
Джерело: The Guardian

Що кажуть науковці?

Рекордна спека у жовтні приголомшила вчених. Вони вважають, що екстремальні температури були спричинені потужною сумішшю від забруднення парниковими газами, поверненням явища Ель-Ніньйо та кількома іншими факторами, включаючи зниження забруднення сіркою та виверження вулкана в Тонга.

Також науковці наголошують, що спекотний жовтень 2023 року є ще одним "сумним прикладом" температурних рекордів, які постійно збільшуються.

"Глобальне потепління через збільшення викидів парникових газів і Ель-Ніньйо в тропічній частині Тихого океану дуже сильно б’ють по планеті", – додав вчений-метеоролог з Університету Редінга Акшай Деорас.

На думку кліматолога Річарда Алана, тільки завдяки швидкому та значному скороченню викидів парникових газів у всіх секторах людство зможе уникнути нових теплових рекордів, а також обмежити збільшення вологих, жарких і сухих екстремальних умов, які супроводжують швидке потепління у світі.

Новини за темою: В Європі вирує аномальна спека

Раніше ми повідомляли, що Північна півкуля нашої планети пережила найспекотніше літо за весь час досліджень. Зазначалося, що рекордні показники цього року мав серпень, якій завершив сезон жорстких і смертоносних температур.

Читайте також:
Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін
Спека б’є рекорди: Північна півкуля Землі пережила найспекотніше літо за весь час досліджень Спека б’є рекорди: Північна півкуля Землі пережила найспекотніше літо за весь час досліджень
Науковці встановили максимальну температуру, яку може витримати організм людини Науковці встановили максимальну температуру, яку може витримати організм людини
У Києві зафіксували температурний рекорд У Києві зафіксували температурний рекорд