USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Спека б’є рекорди: Північна півкуля Землі пережила найспекотніше літо за весь час досліджень

За даними Служби з питань зміни клімату Copernicus, цей рік став найспекотнішим після попереднього рекорду у 2016-му
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Північна півкуля нашої планети пережила найспекотніше літо за весь час досліджень. Рекордні показники цього року мав серпень, якій завершив сезон жорстких і смертоносних температур. Про це інформує видання INDEPENDENT із посиланням на Всесвітню метеорологічну організацію.

Зазначається, що минулий місяць був не тільки найспекотнішим серпнем, який коли-небудь реєстрували вчені за допомогою сучасного обладнання. Це був також другий найспекотніший місяць після липня 2023 року, оголосили у ВМО та Європейській службі з питань зміни клімату Copernicus.

"Серпень був приблизно на 1,5 градуса за Цельсієм (2,7 градуса за Фаренгейтом) теплішим за середні показники доіндустріального періоду, що є порогом потепління, який світ намагається не перетнути. Але поріг у 1,5 градуса за Цельсієм перевищується протягом десятиліть, а не одного місяця, тому вчені не вважають цей короткий перехід настільки значущим", – ідеться у матеріалі.

Також повідомляється, що Світовий океан (понад 70% поверхні Землі) був найгарячішим за всю історію спостережень. Його температура становила майже 21°C (69,8 за Фаренгейтом).

За даними ж Європейської служби з питань зміни клімату Copernicus, 2023-й став другим найспекотнішим роком після 2016-го.

"Те, що ми спостерігаємо, не тільки нові екстремальні явища, але й стійкість цих рекордно високих умов, а також вплив, який вони мають на людей і планету, є явним наслідком потепління кліматичної системи", – зазначив директор Служби з питань зміни клімату Copernicus Карло Буонтемпо. 

У той час як повітря та океани встановлювали теплові рекорди, Антарктида продовжувала встановлювати рекорди за низькою кількістю морського льоду, заявили у Всесвітній метеорологічній організації.

Новини за темою: В Антарктиді через потепління загинуло до 10 тис. пінгвінів, – BBC

Більше про аномальну спеку у світі

Додамо, вже цього року або у 2024-му людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо.

Також в середині липня ми писали, що аномальна спека вирувала по всій Європі, а у 16 містах Італії попереджали про "червоні" температурні показники.

У Греції температура повітря досягла 40 градусів за Цельсієм. Через це одне з найулюбленіших місць подорожувальників в Афінах – Акрополь, який розташований на скелястому пагорбі, де неможливо вкритися від сонця, – закрили у найспекотніші години. Крім того, в країні побоювалися повторення лісових пожеж, особливо там, де спека співпадала із сильним вітром.

У Чехії метеорологи попереджали, що стовпчики термометрів можуть сягнути 38 градусів за Цельсієм, що не властиво цій країні.

Ішлося також про те, що значне підвищення температури зачепить і США. У хвилю високих температур потрапили понад 110 мільйонів американців – від Флориди до Техасу і Каліфорнії.

Читайте також:
Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін Через спеку у Південному Судані всі школи закриють на невизначений термін
Рекордна спека: Цей рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень Рекордна спека: Цей рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень
Науковці встановили максимальну температуру, яку може витримати організм людини Науковці встановили максимальну температуру, яку може витримати організм людини
У Києві зафіксували температурний рекорд У Києві зафіксували температурний рекорд