USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російська ФСБ отримала завдання вбити Пригожина, – Буданов

30.06.2023 11:17 202
Очільник української розвідки вважає, що всі потенційні замахи на вбивство "не будуть швидкими"
Пригожин
Євген Пригожин
Джерело: відкриті джерела

Після спроби збройного заколоту в Росії ФСБ отримала завдання ліквідувати його організатора, власника так званої ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Про це в інтерв’ю американському журналісту Говарду Альтману повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО) Кирило Буданов.
 
"Будь-які дії, спрямовані на дестабілізацію всередині Росії, корисні для України, тому в мене був хороший настрій", – описав глава розвідки власні відчуття від новини про початок "пригожинського бунту".
 
Буданов підтвердив, що про наміри здійснити подібні дії всередині РФ для української воєнної розвідки було відомо давно.
 
"Не можемо говорити про їхній серйозний вплив (на війну Росії проти України, – ред.), оскільки усі ці події тривали дуже короткий період часу. Утім була завдана певна шкода військово-космічним силам РФ. По-друге, не очікуємо появи вагнерівців в Україні як окремого суб'єкта, який виконує власні операції. І я вважаю, що цей фактор для нас доволі важливий", – заявив начальник ГУР МО України.
 
Кирило Буданов уточнив, що внаслідок короткого бунту знищили вісім російських військових авіасуден, зокрема повітряний захищений командний пункт на базі літака Іл-22 М. А російські спецслужби отримали завдання на вбивство власника "Вагнера".
 
"Знаємо, що завдання вбити Пригожина доручили ФСБ. Чи будуть вони успішними в цьому? Час покаже. Так чи інакше, всі потенційні замахи на вбивство не будуть швидкими: їм знадобиться певний час, щоб розробити відповідні підходи і досягти етапу, коли вони будуть готові до масштабної операції. Але я хотів би зауважити, що це велике відкрите питання: чи вдасться їм це здійснити, чи наважаться виконати цей наказ?", – сказав глава української розвідки.

Після військового бунту очільника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина міністерство оборони РФ хоче взяти найманців під свій контроль

Це стосується навіть тих підрозділів, які діють у Сирії. Такого висновку дійшли аналітики з американського Інституту дослідження війни (ISW).

Зазначається, що заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Вершинін вилетів до Дамаска, щоб повідомити президенту Сирії Башару Асаду, що вагнерівці не діятимуть як незалежна організація. Найманці прибули до російської військової бази в Латакії.

Крім того, уточнюється, що представники МЗС Росії повідомили президенту Центральноафриканської Республіки Фостену-Арканжу Туадеру і керівництву Малі, що ПВК "Вагнера" продовжить свою діяльність у їхніх країнах. Але під контролем безпосередньо Кремля.

За словами аналітиків, "націоналізація" ПВК "Вагнера" допоможе міністерству оборони Росії включити найманців у регулярні Збройні сили. Однак закордонна діяльність вагнерівців не буде сильно змінена.

"Вагнер" більше не воюватиме в Україні

29 червня керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов заявив, що серед наслідків "заколоту "Вагнера" для України значущими є компрометація російського керівництва та те, що підлеглі Євгена Пригожина більше не воюватимуть проти нашої держави.

"Отримали компрометацію російського керівництва. Вкотре зруйнували міф про непохитність російського режиму. Завдали втрат військово-космічним силам РФ, а ще – ПВК "Вагнера" більше не братиме участь у бойових діях на території України. І це найефективніший підрозділ Росії, який вмів досягати успіху за будь-яку ціну", – сказав Буданов.

Чому Пригожин не дійшов до Москви? Версія Буданова

Глава розвідки МОУ вважає, що ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина переконали припинити збройний заколот, натиснувши на його "патріотичні переконання".

"Мені неприємно це визнавати, але Євген Пригожин є патріотом Росії. Лукашенко та інші особи змогли його переконати, що своїми діями він розірве Росію. Могла б виникнути аналогічна ситуація, як у нас у 2014 році, коли Янукович кричав, що він "легітимний", – додав розвідник.

Реакція Путіна на заколот

26 червня президент Росії Володимир Путін звернувся до росіян зі зверненням через захоплення головою ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним і його бойовиками Ростовської та Воронезької областей. Наводимо головні тези із його звернення.

Це було не перше звернення Путіна щодо заколоту Пригожина. Раніше він заявляв – те, що відбувається, – це "злочинна авантюра".

"Росія веде тяжку боротьбу за своє майбутнє, за життя, безпеку наших людей. Проти нас спрямована практично вся військова, економічна та інформаційна машина Заходу. Тому дії, які розколюють наше суспільство, – це удар, це, по суті, відступництво від свого народу, від бойових товаришів, які зараз борються на фронті. Це удар у спину нашій країні та нашому народу", – сказав диктатор.

Російський президент прямо натякав, що Пригожин з вагнерівцями будуть ліквідовані, бо готували військовий заколот.

23 червня Пригожин заявив про початок збройного конфлікту з Міноборони РФ. А вже 24 червня зранку разом зі своїми бойовиками захопив Ростов та Воронеж. Про деталі початку громадянської війни ми писали тут.

Пригожин їде до Білорусі

Пізно ввечері 24 червня після переговорів з президентом Білорусі Олександром Лукашенком Пригожин заявив про припинення "походу на Москву" – його найманці вийшли із захоплених міст. Справу проти Пригожина закрили, сам він нібито виїхав до Білорусі, а найманцям наполегливо запропонували підписати контракти з МО РФ. Частина вагнерівців виїхала за Пригожиним у Білорусь. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії