USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підрив Каховської ГЕС – як приклад екологічного тероризму, проте природа відновиться швидко, – екологиня

Лампіка зазначила, що в першу чергу треба звертати увагу на евакуацію людей
Тетяна Лампіка
Екологічний аудитор Тетяна Лампіка
Джерело: відкриті джерела

Підрив Каховської гідроелектростанції російськими окупантами можна назвати прикладом екологічного тероризму, але чекати важких наслідків для довкілля не варто, бо природа дуже швидко відновлюється. Про це розповіла екологічний аудитор Тетяна Лампіка в ефірі медіапроєкту Ukraine World News.

"Те, що відбувається зараз, можна назвати прикладом екологічного тероризму, це підходить на 100 відсотків під цю назву. Але стверджувати про те, що будуть важкі наслідки для довкілля, я б не стала, бо дуже різні прогнози, знову ж таки, природа дуже швидко відновлюється", – заявила експертка.

В Україні не могли спрогнозувати цю аварію, але, на думку Лампікіної, довкілля досить швидко може пристосуватися. Тварини та птахи відчувають небезпеку, вони будуть залишати затоплену територію, мігрувати, як це відбувається в зонах бойових дій. 

Новини за темою: Екологічні збитки сягають понад 3 млрд гривень: За час повномасштабного вторгнення РФ зруйнувала 35 нафтобаз в Україні

"Тобто я б все ж таки зосереджувала увагу не на екологічних наслідках", – пояснила екологиня.

Та додала, що наразі більше шкоди буде спричинено населенню та сільському господарству, ніж довкіллю. На це треба звертати увагу.

Також, за словами Лампікіної, зараз каскади води підуть та будуть затоплювати регіон. Тому головне, що треба робити, – це максимально приділити увагу евакуації людей, це основне. 

Що цьому передувало

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. У річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, поінформували в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

Читайте також:
Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний? Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний?