USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України

Експерт з екології піддає сумніву актуальність рейтингу від Гідрометслужби, де Дніпро стало найзабрудненішим містом України
Дніпро
Місто Дніпро
Джерело: відкриті джерела

Довіряти всеукраїнським рейтингам стосовно визначення забруднення атмосферного повітря в містах України не варто. Таку думку в коментарі UWN висловив експерт з екології та сталого розвитку програми "Чисте повітря для України" Олексій Ангурець.

Він стверджує, що слід розуміти загальний стан атмосфери та аналізувати низку факторів. І щоб отримати універсальні загальні дані про стан атмосферного повітря в будь-якому населеному пункті, потрібна сучасна автоматизована система моніторингу.

Водночас оснащення має в режимі реального часу вимірювати у визначених точках параметри атмосферного повітря. Крім того, й відповідати аналізу, паралельному відповідному аналізу з кліматичними даними, температурою, тиском тощо. Все це, зауважує експерт, важливо для розуміння загального стану атмосфери та "об'єктивного стану забруднення того чи іншого міста".

І як приклад наводить ситуацію з Дніпром, яке очолило рейтинг забруднення атмосферного повітря міст України від Гідрометеорологічної служби за 2023 рік.   

"Першим фактором є те, що лабораторні вимірювання, які веде гідрометцентр, не в повному обсязі відповідають сучасному законодавству у сфері моніторингу атмосферного повітря. А також тим методам, що мають використовувати відповідно до законів українських і європейського співтовариства", – пояснює Ангурець.

Тому, каже фахівець, постає питання, наскільки можна вважати цей рейтинг актуальним і нині. Адже станції гідромету не охоплюють всіх показників забруднювачів.

"Сучасне законодавство, яке базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, включає такі забруднювачі – дрібнодісперсний пил, так званий ПМ-2,5, ПМ-10, ці частки 2,5 та 10 мікром. А Центр узяв приземний азон, так званий О3, – ці забруднювачі не вимірюються гідрометеорологічною службою. Тому рейтинг, який базується на Індексі забруднення атмосфери (ІЗА), має доволі старий індекс і під питанням, наскільки він є універсальним", – вважає Ангурець. 

Разом з тим еколог не відкидає те, що промислові міста, такі як Дніпро, Кам'янське, Кривий Ріг, є забрудненими з викидами шкідливих речовин в атмосферне повітря.

"Але ж потрібно розуміти, що ці рейтинги кожного року оновлюються. Менше із тим паралельно важлива тема стану атмосферного повітря на постійній основі, яка потребує постійних вимірювань і громадських систем моніторингу", – резюмує експерт.

Новини за темою: Викиди парникових газів від пожеж в Україні збільшилися протягом 2023 року майже в 10 разів порівняно з попереднім

Що було в рейтингу?

Торік на основі даних мережі спостережень Національної гідрометслужби України спеціалісти виокремили міста з найбруднішим повітрям. Серед лідерів опинилися Дніпро, Кам’янське, Одеса, Миколаїв, Київ.

У цих містах рівень забруднення повітря за ІЗА характеризували як високий.

Інфографіка
Джерело: Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського



Науковці пояснювали, що такий рівень забруднення обумовлений концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин тощо.

Новини за темою: В Україні головним джерелом викидів вуглекислого газу під час війни є лісові пожежі й використання пального, – експерт з екології

Додамо, раніше експерт з екології Ангурець повідомляв, що Запорізька, Дніпропетровська та області на заході України мають найвищий рівень викидів в атмосферу. І пов'язано це з поверненням виробництва до рівня, який був до повномасштабного вторгнення 2022 року. 

А найчистіше повітря лишається в сільськогосподарській місцевості, якомога далі від великих міст – це південь України, Карпати й територія, де найменше присутня людська діяльність, зокрема промисловість.

Читайте також:
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: Солдат-строковик отримав довічне ув'язнення Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: Солдат-строковик отримав довічне ув'язнення