USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Протести в Сербії: Демонстранти намагалися штурмувати мерію Белграда, поліція застосувала силу. Фото, відео

Президент Сербії Александар Вучич своєю чергою скликав термінове засідання Ради національної безпеки
Протести у Сербії_4
Джерело: відкриті джерела

У сербській столиці Белграді напередодні ввечері місцеві жителі вийшли на акцію протесту через незгоду з результатами голосування на парламентських виборах. У підсумку демонстранти спробували штурмувати мерію міста, повідомляє телеканал РТС і агентство AP.

Заворушення сталися, коли представники опозиції і частина демонстрантів спробували пробитися в зачинені двері мерії Белграда. Протестувальники також розбили вікна і скло на вході. Силовики, які перебували всередині будівлі, відповіли на це сльозогінним газом.

Потім перед демонстрантами та опозицією виступив один із керівників белградської поліції. Він попередив, що "силове проникнення стане кримінально-правовим актом". У відповідь один із лідерів опозиції закликав поліцію покинути будівлю, щоб "стати на бік народу".

Внаслідок заворушень поліції довелося втрутитися в ситуацію, після чого силовики розігнали демонстрантів.

Тим часом президент Сербії Александар Вучич назвав протестувальників "хуліганами" і "марнославними революціонерами", а також скликав термінове засідання Ради національної безпеки.

Чого вимагають протестувальники?

Учасники акції вимагали визнати недійсними результати виборів до парламенту Сербії.

Як відомо, на початку листопада Вучич розпустив парламент Сербії і призначив нові парламентські та місцеві вибори на 17 грудня 2023 року. За результатами голосування перемогу здобула керівна "Сербська прогресивна партія". Водночас опозиція заявила про фальсифікацію виборів.

Спостерігачі ОБСЄ підтвердили порушення на виборах у Сербії.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії