USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Рідні загиблих в Оленівці бійців просять встановити Дні скорботи та вшанування пам’яті

Тіла вдалося повернутися внаслідок складних переговорів
Оленівка

Колонія в Оленівці після вибуху

Джерело: відкриті джерела

Рідні бійців, які загинули у ніч з 28 на 29 липня минулого року внаслідок влаштованого російськими окупантами теракту в колонії № 120 смт Оленівки Донецької області, де утримували військовополонених захисників Маріуполя, просять започаткувати в честь них Дні скорботи та вшанування пам’яті захисників. Відповідну петицію опублікували на сайті президента Володимира Зеленського 11 липня.

"Після теракту в Оленівці не встановили Дня жалоби на державному рівні. Ми постійно наголошуємо на тому, що це було сплановане вбивство та скалічення військовополонених, які обороняли місто Маріуполь та вийшли з наказом вищого військового керівництва із заводу "Азовсталь". Їм гарантували збереження життя та здоров'я. Цей російський воєнний злочин не має бути забутий через покоління", – кажуть у ГО "Спільнота Родин Оленівки".

В організації просять усіх небайдужих підписати та розповсюдити звернення.

"Ми, родини захисників України, просимо владу України започаткувати на державному рівні 28 та 29 липня днями скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка. Ми хочемо, щоб ці дні пам’ятали українці через покоління, щоб віддавали шану військовим, які обороняли місто Маріуполь та за наказом вищого військового керівництва України вийшли із заводу "Азовсталь" у період з 16 по 20 травня 2022 року, і всупереч домовленостям та гарантіям збереження життя та здоров’я, були вбиті росіянами", – йдеться у петиції.

Рідні кажуть, що пройшов майже рік з дня теракту, однак Росія досі не понесла покарання за скоєний злочин проти військовополонених, поранені захисники досі перебувають в полоні, ідентифікація тіл загиблих героїв досі триває. Тому пам’ять про ці дні має бути встановлена державою офіційно.

Україна повернула тіла загиблих військових внаслідок вибуху в Оленівці

7 липня Україні вдалося повернути тіла захисників, які загинули внаслідок теракту в Оленівці. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час правозахисного форуму.

"Тіла загиблих в Оленівці вдалося повернути. Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані", – зауважив Лубінець.

За словами омбудсмена, після трагедії в Оленівці вперше спілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою запропонував допустити в Оленівку міжнародних експертів.

Нагадаємо, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Там загарбники утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних.

Через вибух там загинули близько 50 людей, ще 130 зазнали поранень. Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів свідчать про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Що було раніше

8 січня додому повернулися 50 наших воїнів. Це хлопці із ЗСУ, ТрО, НГУ, ДПСУ, ВМС, а також із ССО, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

В Україну повернулися 33 офіцери та 17 рядових і сержантів.

"Повертаємо людей, які потрапили в полон на Чорнобильскій АЕС, а також оборонців Маріуполя, хлопців з Донецького напрямку, з-під Бахмута, а також із Київщини, Чернігівщини, Херсонщини та інших регіонів, де тривали бої", – розповів Єрмак.

"Це не останній обмін. Наша задача – повернути всіх наших людей і ми її виконаємо", – наголосив він.

Нагадаємо, напередодні Нового року Україна провела великий обмін полоненими, додому повернулися 140 захисників країни, серед яких воїни з Маріуполя та Зміїного острова.

Всього в результаті обміну з полону було звільнено 132 чоловіки та 8 жінок – 22 офіцери та 118 сержантів і солдатів.

Новини за темою: В Україні в реєстр безвісти зниклих внесли понад 24 тис. людей, - Котенко
Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном