USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В ООН визнали, що вибух в Оленівці не був спричинений ракетою HIMARS

Точні обставини інциденту в ніч з 28-го на 29 липня 2022 року залишаються незрозумілими
Теракт в Оленівці
Теракт в Оленівці
Джерело: відкриті джерела

Росія збрехала, коли звинуватила Україну в обстрілі Оленівської колонії з американських реактивних установок HIMARS в липні минулого року і загибелі більш ніж 50 українських військовополонених. Про це заявив глава Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Він зазначив, що Росія не надала гарантій безпечного доступу представників Організації Об'єднаних Націй до місця вибуху. Однак управління змогло провести детальні бесіди з тими, хто вижив після інциденту в Оленівці, і провести детальний аналіз наявної додаткової інформації.

"Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28-го на 29 липня 2022 року залишаються незрозумілими, доступна інформація і наш аналіз дозволяють управлінню зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS", – йдеться в заяві.

В ООН відзначають, що вони, як і раніше, не можуть встановити ані конкретне джерело вибуху, ані точний напрямок, з якого міг бути зроблений постріл.

Теракт в Оленівці

16 травня 2022 року після падіння останнього оплоту оборони українських військ у Маріуполі – заводу "Азовсталь" – 211 його захисників, які здалися в полон російським окупантам, було доставлено до в’язниці в Оленівці. Російські окупанти оголосили нібито про підготовку трибуналу, українська влада заявляла про домовленості з російською стороною, згідно з якими військових планували відправити додому через "процедуру обміну".

Масове вбивство полонених в Оленівці – терористичний акт, здійснений у ніч з 28-го на 29 липня 2022 року російськими окупаційними військами в селищі Молодіжному Оленівської селищної ради проти українських військовополонених – захисників "Азовсталі" в Маріуполі.

Від вибухів на території колишньої Волноваської виправної колонії №120, де утримували українських захисників, загинуло 53 полонених, понад 130 було поранено. З серпня 2014 року установа перебуває в тимчасовій окупації та не працює, з 24 лютого 2022 року Збройні сили РФ на її базі створили фільтраційну тюрму.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині