USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Повернення біженців та інвестиції мають відновити економіку України за чотири роки: Прогнози Мінекономіки

За перший рік війни економіка країни скоротилася на 30%
Економіка
Джерело: відкриті джерела

Мінекономіки протягом чотирьох років планує відновити українську економіку до довоєнного рівня, але для цього потрібно повертати українських біженців з Європи. Про це заявив заступник міністра економіки Олексій Соболєв.

"За перший рік війни економіка країни скоротилася на 30%, тож маємо за чотири роки перевищити цей показник", – сказав Соболєв.

За словами замміністра, в України є дві ключові передумови – це безпека і вступ до НАТО та інтеграція з ЄС. Крім того, зростання економіки прямо пов'язане з фактором повернення біженців в Україну – чим більше людей повернеться, тим вищими будуть показники економічного зростання.

Він наголосив, що саме повернення українських біженців має стати основним фактором відновлення економіки.

"Перш за все ми сподіваємося, що в країну повернуться мільйони людей – це буде ключовим стимулом для зростання економіки. Зросте економічна активність, з'являтимуться нові компанії, нові продукти й послуги. Зараз за кордоном перебувають кілька мільйонів українців, і для багатьох із них перемога у війні є очікуваним сигналом для повернення додому", – наголосив Соболєв.

Заступник міністра додав, що сприятимуть зростанню економіки інвестиції від партнерів та приватного бізнесу.

Україні слід повернути жінок-біженок

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку, зазначають експерти. Так, за оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

"Неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це 20 млрд доларів на рік за найгіршого сценарію. Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети", – коментують економісти.

І хоча деякі з тих, хто був переміщений усередині країни, все ще можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живе за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво в інших місцях.

Нині ж відсоток українців, які планують повернутися додому, стрімко знижується. Так, якщо на початку повномасштабного вторгнення РФ про повернення додому говорило 90% біженців, нині – лише 50%. Серед основних причин, чому українки не поспішають повертатися додому, – безпека, наявність житла та інтереси дитини. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням