USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україні слід повернути жінок-біженок, аби відновити економіку, – Bloomberg

Існує мало гарантій щодо того, скільки саме повернеться біженців, і чим довше триває війна, переконати їх стає все важче
українські біженці

Українські біженці

Джерело: відкриті джерела

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку. За оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту, пише Bloomberg.

Так, за даними виданнями, чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати Україну, що пояснює, чому 68% українських біженців становлять жінки.

"Неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це 20 млрд доларів на рік за найгіршого сценарію. Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети", – коментують економісти.

Разом з тим українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину від 37,3 млн населення, яке, за словами уряду, проживало на території, що він контролював до початку повномасштабного вторгнення.

Новини за темою: З України за кордон щомісяця виїжджають близько 40-50 тисяч людей, — організація "Опора"

І хоча деякі з тих, хто був переміщений усередині країни, все ще можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живе за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво в інших місцях.

Багато біженців, ймовірно, згодом повернуться, припускають аналітики. З усім тим існує мало гарантій щодо того, скільки саме, і чим довше триває війна, переконати їх повернутися стає все важче: за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, знадобилося майже десятиліття після закінчення останньої війни в Європі – в Боснії в 1990-х роках, для повернення додому половини з 2 млн біженців і ВПО.

За підрахунками Ісакова, аналогічний результат для України, за якого повертається половина всіх біженців, коштуватиме економіці 10 млрд доларів на рік. Це 5% ВВП з урахуванням того, що деякі чоловіки та сімʼї переїжджають до тих жінок, які вирішили залишитися за кордоном.

Новини за темою: Майже половина українських біженців має намір надовго залишитися в Німеччині: Про яку кількість йдеться

Причина – війна в Україні

Кількість внутрішньо переміщених осіб у всьому світі у 2022-му році досягла рекордної позначки – 71,1 мільйона. Про це йдеться у звіті Женевського центру моніторингу внутрішнього переміщення (IDMC) за травень.

У документі зазначається, що причиною рекордного переміщення людей є війна в Україні – майже 17 мільйонів переселенців. Так, за даними дослідження, загальна кількість біженців за 2022 рік у порівнянні з 2021-м зросла на 20%.

Раніше ми писали, що кількість українців, які не планують повертатися додому з Польщі, зросла удвічі за пів року.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування