USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Безпека, житло та діти: Що змушує українок лишатися за кордоном, пояснює Паніотто

Президент КМІС розповів, що потрібно робити, аби повернути українських біженців додому
жінки за кордоном
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Відсоток українців, які планують повернутися додому, стрімко знижується. Так, якщо на початку повномасштабного вторгнення РФ про повернення додому говорило 90% біженців, нині – лише 50%. Серед основних причин, чому українки не поспішають повертатися додому, – безпека, наявність житла та інтереси дитини. Про це в ефірі UWN розповів президент КМІС, професор НАУКМА Володимир Паніотто.

"Звісно, є багато проблем, які вони (біженці, – ред.) беруть до уваги. Це, перш за все, звісно, безпека. Далі йдеться про житло – чи є куди повертатися, чи ні. Потім – робота. І проблема в тому, що все більше значення має ситуація з дітьми. Тому що на початку, коли проводили дослідження, 90% хотіли повернутися, рік тому – 75%, тепер приблизно 50% кажуть, що вони точно повернуться і ще 20, – що вони, можливо, повернуться", – зазначає професор.

Втім, проблем з еміграцією варто очікувати і після завершення війни, зауважує Паніотто. Він пояснює, що багато українців за цей час вже встигли "укорінитися" в інших країнах, а тому після закінчення війни частина чоловіків поїдуть до своїх жінок з дітьми.

"В нас буде великий брак трудових ресурсів. Ситуація поки що більш-менш нормальна. Але треба починати зараз, тому що нам потрібна програма вже зараз. Тому що ми маємо, крім того, що пишуть економісти (відновлення житла, інфраструктури, ринок праці, заробітна плата), то ми маємо підтримувати зв’язки з цими людьми, потрібно не втрачати зв’язків з тими, хто поїхав. Наприклад, спеціальні програми для дітей. Частина дітей тут вчаться, і якщо вони будуть інтегровані в українську систему освіти, то вони захочуть переїхати і повернутися в Україну. Тому, звісно, це все треба починати зараз", – наголошує  президент КМІС.

Україні слід повернути жінок-біженок

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку, зазначають експерти. Так, за оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

"Неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це 20 млрд доларів на рік за найгіршого сценарію. Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети", – коментують економісти.

Разом з тим українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину від 37,3 млн населення, яке, за словами уряду, проживало на території, що він контролював до початку повномасштабного вторгнення.

І хоча деякі з тих, хто був переміщений усередині країни, все ще можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живе за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво в інших місцях.

Новини за темою: З України за кордон щомісяця виїжджають близько 40-50 тисяч людей, — організація "Опора"

Причина – війна в Україні

Кількість внутрішньо переміщених осіб у всьому світі у 2022 році досягла рекордної позначки – 71,1 мільйона. Про це йдеться у звіті Женевського центру моніторингу внутрішнього переміщення (IDMC) за травень.

У документі зазначається, що причиною рекордного переміщення людей є війна в Україні – майже 17 мільйонів переселенців. Так, за даними дослідження, загальна кількість біженців за 2022 рік у порівнянні з 2021-м зросла на 20%.

Раніше ми писали, що кількість українців, які не планують повертатися додому з Польщі, зросла удвічі за пів року.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров