USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Ракета і збиття: Що з'ясували з порушенням повітряного простору Польщі під час масованої атаки на Україну

Польська поліція не виявила жодного повітряного об’єкта, який міг упасти, і завершила пошукові роботи
Ракета
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Під час ранкової російської ракетно-дронової атаки з території України в польський повітряний простір залетів невідомий обʼєкт. Вдень за офіційною інформацією представників польського війська, було відомо, що обʼєкт був російською ракетою, яку випустили під час масованого обстрілу українських міст. І це могла бути Х-101 чи Х-22, а польська протиповітряна оборона її нібито не змогла збити.

Воєнно-політичне керівництво Польщі визначалося з тим, як діяти далі, а звичайні поляки намагалися зрозуміти, як так вийшло, що "при масштабних інвестиціях у зміцнення національної оборони їхні зенітники вкотре не змогли запобігти ракетній загрозі від РФ", писали місцеві ЗМІ.

Надвечір стало відомо, що польська поліція під час пошуків поблизу Вожучина Томашівського повіту не виявила жодного повітряного об’єкта, який міг упасти у цьому районі, повідомила речниця поліції в Томашові-Любельському Малгожата Павловська.

Розповідаємо, що відомо станом на зараз

Польська поліція завершила пошукові роботи.

"Ми не підтверджуємо інформаційних повідомлень про нібито падіння ракети в районі населеного пункту Вожучин. Тож завершуємо свою роботу з пошуку об’єкта", – сказала речниця Павловська.

І пояснила, що поліція спільно з військовою жандармерією вела пошуки у трьох повітах: Замойському, Томашівському і Грубешівському. Однак розслідування й опитування місцевих не дали жодних результатів: люди нічого не чули й не бачили.

Важливий момент 

Разом з тим автори Defence24 виклали в статті "внутрішні" висновки щодо ситуації навколо ракети.

"Громадянам треба пояснювати те, що жодна ППО в світі не здатна закрити 100% території країни. І що зенітно-ракетні комплекси, особливо у випадку з Польщею, – це засіб для прикриття в першу чергу важливої військової та критичної інфраструктури. А зараз у поляків звучать пропозиції "просто виставити усі наявні ЗРК на кордоні з Україною, і так не пропускати російські ракети". Однак у Польщі нині насправді нема достатньої кількості ЗРК, щоб їх можна було поставити на прикордонні та створити щільну "завісу" проти російських ракет", - йдеться в матеріалі.

Польща дала масштабне замовлення на поставку 46 польсько-британських ЗРК Narew вартістю до восьми мільярдів доларів, але наразі має в строю тільки два комплекси цього типу. Поставка основної кількості цих систем запланована на період 2027-2035 років.

"Перш ніж збити повітряну ціль, потрібно її виявити, а з цим є проблеми. Польща зможе лише в 2026 році розгорнути перший дивізіон з аеростатами радіолокаційного дозору, а замовлені влітку 2023 року два літаки AWACS типу Saab 340 AEW. Ну а щоб забезпечити постійне патрулювання винищувачів F-16, треба власні "повітряні танкери", а такого класу літаків у польських ВПС теж нема", – додали журналісти.

Раніше

Зауважимо, 15 листопада минулого року у цьому районі неподалік від Пшеводува впала ракета. Внаслідок цього загинуло дві людини. Тоді польські та американські офіційні особи припускали, що ракету випустила українська ППО. Однак в Україні це спростовували.

Вже у вересні цього року Польща офіційно завершила розслідування обставин падіння ракети на територію села Пшеводув торік у листопаді під час масованої повітряної атаки РФ по Україні. За словами міністра юстиції країни Збігнєва Зьобра, ракета була українською.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС