USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Пошкоджені пологовий, медзаклад, ТЦ, навчальні заклади та багатоповерхівки: Наслідки масштабної атаки РФ по Україні. Оновлено

За попередніми результатами, цієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БпЛА
ракетна атака
Джерело: відкриті джерела

Одеса. Дніпро. Львів. Харків. Київ. Запоріжжя... Школа. Торговий центр. Пологовий будинок. Лікарня. Багатоквартирні будинки. "Приліт". Є постраждалі та загиблі. Все це – реальність, від якої здригнулися міста нашої країни.

Сьогодні вночі Україна зазнала наймасованішої атаки росіян. В Повітряних силах вже наголосили, що "стільки цілей одночасно на моніторі ми ще не бачили".

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив ЗМІ, що Росія сьогодні запускала майже все. Окрім "Калібрів". Це були і "Кинджали", і балістика, С-300, крилаті ракети, БпЛА, Х-22 або Х-32. Близько 18 стратегічних бомбардувальників запускали Х-101/Х-505.

Головнокомандувач ЗСУ Залужний розповів, що спершу окупанти традиційно атакували "Шахедами" з північного та південно-східного напрямку, із подальшим рухом у західному напрямку. Усього зафіксовано 36 ударних БпЛА.

Вже близько третьої ночі ворог підняв у повітря стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. Усього – 18 літаків, які запустили не менше ніж 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

"З Курської області біля 5-ї години ранку ворог застосував дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили вісім крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних областей. У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300. Загалом ворог випустив щонайменше 14 ракет, які летіли по балістичній траєкторії, – С-300/С-400/"Іскандер-М" із окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей РФ", – додав Залужний.

Вже о 6:30 було зафіксовано зліт п’яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски п’яти аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" з Астраханської області. Також із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

За попередніми результатами, цієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БпЛА.

Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено:
– 27 ударних БпЛА 
– 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Наслідки атаки

Київ

За даними КМВА, у Святошинському районі:

  • зафіксовано загоряння незаселеного багатоповерхового будинку
  • зафіксовано загорання трьох автомобілів.

В Шевченківському районі:

  • зафіксовано загорання в недобудованому бізнес-центрі
  • зафіксовано пошкодження житлового будинку
  • зафіксовано загорання на території гаражів
  • зафіксована пожежа на території складських приміщень.

В Дарницькому районі:

  • зафіксовано пошкодження житлового багатоповерхового будинку
  • зафіксовано пошкодження одного приватного будинку.

Також вибухом пошкоджена будівля станції метро "Лукʼянівська". Станція працює як укриття. Поїзди прослідують станцію без зупинки.

Як повідомив мер міста Кличко, три людини загинуло.

До того ж внаслідок атаки на Київ четверо людей перебуває у важкому стані, повідомила виконуюча обовʼязки директора однієї з лікарень міста Тетяна Барановська. До столичного відділення політравми правого берега Києва вже доставлено 19 постраждалих від 21-го до 64 років.

Харків

Попередньо, Харків обстрілювали двома видами ракет – С-300, повідомив очільник області. Відомо про дві хвилі атак по місту, яке масовано обстрілюють окупанти.

Зафіксовано руйнування та пошкодження складських та виробничих будівель, транспортного депо, підприємства. В одному з медзакладів вибуховою хвилею пошкоджено дах і вікна. Поряд знайдено уламки російської ракети.

Під час ворожого обстрілу також було пошкоджено автомобіль швидкої допомоги.

У Харкові 3 загиблих і 13 поранених, повідомляє обласна прокуратура.

Львів

За попередньою інформацією від ОВА, є влучання у житловий будинок у Львові. 

В одному з ліцеїв міста почалася пожежа. Ймовірно – через падіння уламків ракети.

Також, додав мер Садовий, пошкоджено три школи та дитячий садок. Вибуховою хвилею вибито вікна в близько 15 будинках. 

За попередніми даними, одна людина загинула, ще 15 – постраждали.

Одеса

В Одеському районі сталося влучання в законсервовану будівлю одного з об'єктів інфраструктури. А в Одесі уламками збитого безпілотника пошкоджено багатоповерхівку. Виникла пожежа, яку оперативно ліквідували співробітники ДСНС. Утім, постраждалих серед цивільного населення не було.

Вже зранку росіяни завдали по Одесі ракетний удар, поціливши у житлові будинки. Внаслідок атаки троє одеситів загинули, 15 людей отримали поранення, серед них двоє дітей шести та восьми років.

Всі постраждалі нині отримують допомогу в медичних закладах міста. Двоє поранених у тяжкому стані. 

Дніпро

Під час атаки росіяни поцілили в будівлю пологового будинку в Дніпрі, повідомив голова обласної військової адміністрації Лисак.

Також російські ракети влучили по торговельному центру. Там виникла пожежа. 

Окрім торгового центру і пологового, в місті зруйнований вщент один приватний будинок, пошкоджені 8 адмінбудівель, щонайменше два десятки багатоповерхівок, автівки.

Через влучання по Дніпру, на жаль, вже 6 загиблих. 28 постраждалих. Серед них – 1,5-річна дитина.

Є приліт і у Новомосковську. Постраждали дві людини. Понівечені 13 приватних осель.

Запоріжжя

Внаслідок ракетної атаки руйнувань зазнало одне з місцевих підприємств, зруйновано приватний будинок. Також вибиті вікна у 19 багатоповерхівках, двох закладах освіти й у медичному закладі. Окрім того, пошкоджень зазнали близько 20 гаражів, автозаправочна станція і будівля готелю, повідомив секретар Запорізької міськради Куртєв у своєму Telegram-каналі.

За попередніми даними, 4 людини загинуло, 10 поранено.

Ситуація в енергосистемі

Після масованого ворожого обстрілу є відключення світла у Київській, Дніпропетровській, Одеській, Харківській областях, розповіли в Міненерго.

Зокрема, в Київській області знеструмлено 843 абоненти. Також у регіоні невідомі особи перекрили засувку в газовому колодязі. Попередньо відключений від газопостачання 341 споживач. 

А на Харківщині через нічний і ранковий обстріли є пошкодження мереж у пʼяти громадах області. Внаслідок бойових дій залишаються знеструмленими 16,6 тисячі споживачів. 

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених