USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Польщі зафіксували порушення повітряного простору під час масованої атаки на Україну: Припускається, що могла залетіти російська ракета

Через порушення повітряного простору Польщі Дуда скликає термінове засідання
Ракета
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Під час ранкової російської ракетно-дронової атаки з території України в польський повітряний простір залетів невідомий обʼєкт.

"Вранці в повітряний простір Республіки Польща з боку кордону з Україною увійшов невпізнаний повітряний об’єкт, який від моменту перетину кордону до зникнення сигналу спостерігався радарами системи ППО країни. Відповідно до чинного порядку оперативний командувач Збройних сил мобілізував наявні сили та засоби", – повідомили в Оперативному командуванні Збройних сил Польщі.

За даними радіостанції RMF24, обʼєкт рухався з величезною швидкістю. Його спостерігали жителі гміни Долгобичув у Люблінському воєводстві. Вони чули сильний шум і свист, а сам обʼєкт рухався на захід. В околицях Замостя ведуться пошуки. 

Інформації про вибух немає.

Чия ракета?

За офіційною інформацією представників польського війська, обʼєкт, який залетів з повітряного простору України до Польщі, був російською ракетою. Вона була випущена під час масованого обстрілу українських міст.

"Усе вказує на те, що російська ракета увійшла в повітряний простір Польщі. У нас є національне і союзницьке радіолокаційні підтвердження", – сказав начальник Генштабу Польщі Весла Кукула. І уточнив, що перевірка ще триває.

При цьому додав, що польські військові відстежили напрямок руху більшості ракет, які РФ запустила по Україні. 

Цей інцидент має стати сигналом союзникам щодо необхідності посилити нашу протиповітряну оборону, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

За його словами, порушення повітряного простору під час масованих ударів росіян не є чимось новим. Він нагадав про те, як декілька місяців тому один з ударних БпЛА терористів впав на території Румунії. Зокрема подібні випадки відбувались й на території Польщі.

"В результаті масованих атак це може траплятись. Ворог атакує приграничні території на заході, тому це можливо. Це ще один сигнал нашим партнерам, щоб України посилити необхідною кількістю засобів ППО, щоб ми стали щитом між агресором і Європою. Захистили себе та захистили їх", – зауважив речник Повітряних сил.

Реакція польської влади

Нині через порушення повітряного простору Польщі Дуда скликає термінове засідання. Президент проведе нараду з міністром оборони, начальником генштабу та іншими військовими.

Крім того, Сили протиповітряної оборони Польщі приведені у стан підвищеної бойової готовності після інциденту з невідомим об’єктом, який залетів з території України.

"З метою забезпечення безпеки нашого повітряного простору... підвищено бойову готовність наших засобів протиповітряної оборони, а також чергових пар винищувачів", – заявив речник Оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Горишевський, якого цитує Polsat News.

Речник командування зазначив, що пошуки об’єкта тривають. Також тривають роботи зі встановлення причин порушення повітряного простору та визначення траєкторії польоту об'єкта.

"Наразі відомо, що повітряний простір Польщі було порушено в ранкові години. Оперативне командування виконало всі процедури, і всі особи, які повинні бути поінформовані, знають про цей факт", – додав Горишевський.

Зауважимо, що 15 листопада минулого року у цьому районі неподалік від Пшеводува впала ракета. Внаслідок цього загинуло дві людини. Тоді польські та американські офіційні особи припускали, що ракета була випущена українською ППО. Однак українська сторона це спростовувала.

Вже у вересні цього року Польща офіційно завершила розслідування обставин падіння ракети на територію села Пшеводув у листопаді минулого року під час масованої повітряної атаки РФ по Україні. За словами міністра юстиції країни Збігнєва Зьобра, ракета була українською.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"