USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ФСБ РФ затримала студента з окупованого Криму через листа до Фаріон: Реакція представників української влади

Зокрема, представниця президента в Криму пообіцяла "притягнути до відповідальності" Фаріон
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

Ексдепутатка та мовознавиця Ірина Фаріон втрапила в новий скандал. Цього разу через оприлюднення персональних даних українського студента, який нині перебуває в тимчасово окупованому Криму. Реакція представників української влади не забарилася.

Що ж не так зробила Фаріон?

Так, хизуючись своєю підтримкою під час мовного скандалу, Фаріон у своєму Telegram-каналі опублікувала скріншот електронного листа від студента з тимчасово окупованого Криму, який став на її бік у мовному скандалі. Втім, нардепка не приховала його особисту інформацію. 

Навіть після зауважень вона відмовилась приховати дані кримчанина, який підтримав її. Крім того, у зверненні Максим Глєбов висловив свою проукраїнську позицію. Хлопець вказав, що чекає ЗСУ у рідній Керчі та Севастополі, де навчається на факультеті української філології.

Згодом росЗМІ "Крымский СМЕРШ" повідомило, що ФСБ РФ затримала хлопця. 

"А ось і сам Максим Глєбов студент-філолог, який підтримує український нацизм і чекає приходу солдатів ЗСУ. Цього студента здала українська нацистка Ірина Фаріон, виклавши на своєму Телеграм-каналі його лист до неї. Тепер МВС займається Максимом Глєбовим, його оточенням і викладачами. Ще раз "дякую пані Фаріон", ви нам дуже допомогли! За допомогу з виявленням ждунів "Кримський СМЕРШ" нагородить русофобку Ірину Фаріон посмертно", – написали російські пабліки, виклавши відео затриманого юнака.

Реакція представників української влади

Омбудсмен Дмитро Лубінець вже звернувся до СБУ. Він наголошує: персональні дані в умовах війни – не абстракція, а захист життя і свободи!

"Народний депутат ВРУ 7-го скликання і мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа", – зауважує уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Нині ж такі дії пані Фаріон можуть мати й вже мають наслідки. Це не тільки втручання у приватне життя особи, але і спричинена загроза особистої безпеки та життя студента, додає омбудсмен.

"Вона, з одного боку, вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку – підіграла окупантам. Результат очевидний!" – констатує Лубінець.

Постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева наголосила, що буде "вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку".

"Щодо інциденту з громадянкою України Фаріон. Це ницість і злочин викладати назагал повідомлення від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території", – наголосила Ташева.

Також вона зазначила, що щодня спілкується з громадянами в окупованому Криму, проте "ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку".

Нагадаємо про мовний скандал

Мовний скандал розгорівся у мережі на початку листопада.

Все почалося з того, що Фаріон була гостею програми "Рандеву з Яніною Соколовою". Під час розмови журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці (зокрема, бригади "Азов" та 3-ї окремої штурмової бригади) спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що "категорично не приймає" цього.   

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою, – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – наголосила мовознавиця. 

До того ж Фаріон заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм "заважає" дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Своєю чергою до Фаріон звернулися заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін і військові. Омбудсмен України також дав свою реакцію.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв