USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Скільки вугілля необхідно Україні та чи готові компанії до проходження опалювального сезону, розповідає Плачков

За період осінньо-зимового максимуму всі електростанції спалюють до двох мільйонів тонн вугілля
вугілля
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні за період осінньо-зимового максимуму всі електростанції зазвичай спалюють до двох мільйонів тонн вугілля. Як правило, переважна більшість українського вугілля накопичується в літній період, коли спалюється значно менше вугілля. А от різницю, якої не вистачає, компанії закуповують. Проте в "Центренерго" і досі не уклали контракт на закупівлю вугілля. Про це в ефірі UWN  розповів ексміністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

"За період осінньо-зимового максимуму всі електростанції, як правило, спалюють до двох мільйонів тонн. Це вугілля потрібне і треба накопичити до початку осінньо-зимового максимуму – десь півтора мільйона і, враховуючи поточний видобуток, за період спалюється десь до двох мільйонів тонн. Це зараз, коли споживання йде дуже велике. Тому це вугілля власного видобутку, в основному – України, і в літній період, коли спалюється мало, – накопичується. А те, що не достачає, то компанії купують. І ДТЕК заключила контракт з Польщею на 200 тисяч тонн вугілля, тому електростанції ДТЕК, в принципі, будуть забезпечені вугіллям. Але хвилює ситуація з "Центренерго", в якої немає контракту і не зрозуміло, коли буде цей контракт, а там електростанції без вугілля. Ми знаємо, що в минулих роках ДТЕК купував для "Центренерго" вугілля і не завжди "Центренерго" як державна компанія розраховувалася. І ми знаємо, що там ситуація складна в "Центренерго" не тільки з точки зору накопичення палива, а там за останні чотири роки змінилося шість керівників. Тому що "Центренерго" підпорядковано сьогодні Фонду держмайна. Я не розумію трохи – де фонд, де енергетика і так далі. Там ситуація така складна, я думаю, що будуть прийняті якісь рішення і електростанції "Центренерго" будуть працювати", – зазначає Плачков.

В чому ж основна причина зменшення видобутку українського вугілля?

Плачков зауважує, що в Україні ще в дев'яностих роках почалося зменшення видобутку вугілля. Бо ж, по-перше, були кризи в енергетиці і енергетики не могли розраховуватися з вугільною галуззю, відповідно – не було коштів на відкриття нових лав та на реконструкцію, модернізацію існуючих. По-друге, з 2015–2016 років в Україні прийняли програму зі скорочення використання вугілля.

"Україна видобувала в 90-ті роки десь 120–130 мільйонів тонн вугілля, а зараз ця цифра максимум 15 млн тонн. Наприклад, Польща це (скорочення використання вугілля, – ред.) не робить, інші країни не роблять. Німеччина повертається до вугілля і зараз купує у великих обсягах. Напередодні повномасштабного вторгнення ми пам'ятаємо 2019–2020 рік, особливо 2021 рік, коли була така політика теж не зрозуміла: ми купували електроенергію в Росії, купували в Білорусі у великих обсягах. Це на рік десь близько мільярда доларів. Притому, що наші електростанції не працювали, ми їм не платили гроші, а вони не платили вугільникам і так далі. Сьогодні ми знаємо – на ринку електроенергії дуже величезні борги, вони на рівні десятка мільярдів. Тому дуже багато проблем, але я вважаю, що цей осінньо-зимовий максимум ми пройдемо, будуть прийматися рішення в ручному режимі, як минулого року", – додав ексміністр. 

Нагадаємо, 6 жовтня у Верховній Раді міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що "впевнений, що "Центренерго" буде готове до опалювального сезону".

Водночас 20 жовтня Міненерго розповсюдило лист, в якому зазначається, що вугілля на опалювальний сезон на "Центренерго" може не вистачити. Депутат Олексій Кучеренко зазначив, що в такій ситуації підривається довіра до уряду.

Разом з тим, за даними директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, в Україні державні шахти з 2015 року зменшили видобуток вугілля майже в шість разів. Тому для того, щоб поповнити запаси, лише вугілля з державних шахт і українського вугілля не вистачить і доведеться купувати його за кордоном, уточнив Омельченко. 

Читайте також:
Опалювальний сезон в Україні завершать наприкінці березня Опалювальний сезон в Україні завершать наприкінці березня
На складах українських теплостанцій на 236 тисяч тонн більше вугілля, ніж передбачалося На складах українських теплостанцій на 236 тисяч тонн більше вугілля, ніж передбачалося
Вугілля є: В Вугілля є: В "Центренерго" заявили про повне забезпечення своїх ТЕС паливом для проходження зими