USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Опалювальний сезон в Україні завершать наприкінці березня

Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня
Опалювальний сезон, опалення_2

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Цього року опалювальний сезон завершиться наприкінці березня. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

"Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на плюсову температуру, це відбудеться наприкінці березня. Україна спокійно пережила зиму. Ми засвоїли уроки 2022 року, коли восени зазнали масованих атак з боку Росії, і підготувалися", – повідомив посадовець.

Чернишов зауважив, що українська енергосистема дуже надійна. Але це не означає, що росіяни не намагалися атакувати інфраструктуру щодня.

"Розумієте, деталізація руйнувань є конфіденційною інформацією. З першого дня вторгнення окупанти атакують наші електростанції, нафтопереробні заводи та об’єкти інфраструктури. Кожний ракетний удар може вплинути на газопостачання, особливо на півдні та сході країни, де ведуться активні бойові дії", – пояснив чиновник.

Додамо

Водночас на всіх джерелах теплопостачання КП "Харківські теплові мережі" вводять режим дискретного регулювання опалення з прив’язкою до температури зовнішнього повітря та погодних умов.

Як повідомили на підприємстві, у зв’язку з цим відтепер буде можливе короткочасне припинення подачі тепла в будинки. Такий захід пов’язаний з потеплінням і допоможе запобігти перегріву.

"Зниження температури теплоносія відбуватиметься у проміжок з 8:00 до 18:00 в різних районах міста залежно від температури зовнішнього повітря та потужності того чи іншого джерела теплопостачання. Тривалість – від трьох до п'яти годин", – йдеться у повідомленні.

Осінньо-зимовий опалювальний сезон

В Україні за період осінньо-зимового максимуму всі електростанції зазвичай спалюють до двох мільйонів тонн вугілля. Як правило, переважна більшість українського вугілля накопичується в літній період, коли спалюється значно менше вугілля.

А от різницю, якої не вистачає, компанії закуповують. Проте в "Центренерго" і досі не уклали контракт на закупівлю вугілля. Про це в ефірі UWN розповів ексміністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

"Це вугілля потрібне і треба накопичити до початку осінньо-зимового максимуму – десь півтора мільйона і, враховуючи поточний видобуток, за період спалюється десь до двох мільйонів тонн. Це зараз, коли споживання йде дуже велике. Тому це вугілля власного видобутку, в основному – України, і в літній період, коли спалюється мало, – накопичується. А те, що не достачає, то компанії купують", – говорив Плачков.

Разом з тим, за даними директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, в Україні державні шахти з 2015 року зменшили видобуток вугілля майже в шість разів. Тому для того, щоб поповнити запаси, лише вугілля з державних шахт і українського вугілля не вистачить і доведеться купувати його за кордоном, уточнив Омельченко. 

Читайте також:
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК "Нафтогаз України"
"Нафтогаз" запустив нову свердловину, яку вважають однією з найбільш "урожайних"