USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вугілля є: В "Центренерго" заявили про повне забезпечення своїх ТЕС паливом для проходження зими

Все завдяки поставкам вугілля з усіх українських державних шахт та його імпорту з Польщі
вугілля
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

ПАТ "Центренерго" змогло стягнути на свої ТЕС достатньо палива для проходження осінньо-зимового періоду. Це вдалося зробити завдяки поставкам вугілля з усіх українських державних шахт та його імпорту з Польщі. Про це поінформували на офіційному сайті компанії.

"На склади підприємств вперше за кілька років активно вантажиться вітчизняне вугілля з усіх державних шахт та прибувають вагони з вугіллям із Польщі", – йдеться у повідомленні.

Також там додають, що такої масштабної співпраці і підтримки вітчизняних шахтарів не було з 2019 року, а імпортне паливо на територію України востаннє заїжджало ще у березні 2022 року. З того часу партнерства з іноземними постачальниками не було.

"Ми поставили в пріоритет роботу саме з державними шахтами. Це – наша економіка, це – розвиток українських шахт і зарплати українським шахтарям! В умовах війни і енергетичного терору ворога надзвичайно важливо підтримувати саме своїх і саме свій бюджет", – зазначив генеральний директор ПАТ "Центренерго" Андрій Чуркін.

Також він пояснив, що для проходження опалювального сезону свого вугілля наразі недостатньо. Тож підприємство шукало постачальників імпортного палива для забезпечення додаткових об’ємів і сталих запасів палива на складах ТЕС.

За словами Чуркіна, вугілля з Польщі надходитиме на постійній основі, а законтрактованих об’ємів вистачить і для об’єктів "Центренерго", і для підстрахування у разі потреби внутрішнього ринку.

Що відомо про ситуацію з вугіллям в Україні?

На початку липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує увійти в початок опалювального сезону з показниками 1,8 млн тонн вугілля та 14,7 млрд кубічних метрів газу.

6 жовтня у Верховній Раді міністр енергетики Герман Галущенко сказав, що "впевнений, що "Центренерго" буде готове до опалювального сезону".

Однак трохи менш ніж за два тижні перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики Олексій Кучеренко з посиланням на лист заступника міністра енергетики Юрія Власенка в ефірі UWN заявив, що Державній компанії "Центренерго" не вистачає вугілля.

"В мене на руках свіжий лист, копія листа першого заступника Міненерго Юрія Власенка стосовно того, що не вистачає вугілля для державної компанії "Центренерго". "Центренерго" – це Трипільська станція під Києвом, від якої залежить – буде світло в Києві та Київській області, це Зміївська станція та інші… Як народний депутат я не можу перевірити і виміряти обсяг вугілля на тій чи іншій площадці, ми довіряємо офіційній інформації міністерства в першу чергу і уряду, який відповідає за це. Ми так само, як і ви, чули неодноразово, що все чудово, всього вистачає, вугілля вистачає, газу вистачає. Зараз виявляється, що це, м’яко кажучи, не так", – уточнив Кучеренко.

Новини за темою: Скільки вугілля необхідно Україні та чи готові компанії до проходження опалювального сезону, розповідає Плачков

Згодом повідомлялося, що державні шахти з 2015 року зменшили видобуток вугілля майже в шість разів. Через це Україна змушена шукати вугілля за кордоном.

Читайте також:
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
У У "Центренерго" відбувається не корупція, а мародерство – ексчлен Наглядової ради підприємства
Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ
З керівництвом З керівництвом "Центренерго" необхідно навести лад, у підприємства мільярдні збитки, – аналітик