USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Пішки і навіть вплав. Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України від призову, – ВВС

Виїзд за кордон суттєво обмежений для чоловіків призовного віку 18–60 років, частина з них не припиняє пошуку шляхів перетину кордону
кордон
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення Росії майже 20 000 чоловіків покинули Україну, щоб уникнути призову. Втікачі нелегально перетинали кордон, зокрема, перепливаючи річки. Ще 21 113 чоловіків, які намагалися покинути країну, спіймали українські прикордонники. Про це пише ВВС.

Журналісти поспілкувалися з кількома чоловіками-втікачами, які виїхали за кордон до родини, навчатися чи просто заробляти на життя.

"Що мені робити (в Україні)? Не всі воїни, не потрібно тримати всю країну під замком. Не можна збивати всіх разом, як це робили в Радянському Союзі", – сказав чоловік на ім’я Євген.

Видання надіслало запити владі Румунії, Молдови, Угорщини, Словаччини та Польщі та дізналося, що з лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року кордони з цими країнами нелегально перетнули 19 740 чоловіків з України.

"Більшість – 14 313 осіб – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби", – повідомило видання.

Новини за темою: Українські університети, ймовірно, заробляють на ухилянтах, – ЗМІ

Як в Україні боряться з ухилянтами та корупцією у ТЦК

ВВС нагадала про корупцію у військкоматах, через яку президент Володимир Зеленський ухвалив рішення звільнити усіх обласних військкомів. Представник президента України в парламенті Федір Вениславський заявив, що ця проблема є серйозною.

"Уряд усвідомлює, що це явище не є поодиноким і широко поширеним. Але, на жаль, я б підкреслив, що корупція дуже стійка", – сказав він, додавши, що Україна робить "все можливе, щоб кількість випадків корупції була мінімальною".

Вениславський також зауважив, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не вплинула на військові зусилля.

"Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу, становить 95–99%. Тих, хто намагається уникнути мобілізації, приблизно 1–5%. Вони точно не критичні для оборони України", – сказав він.

Однак 40 000 чоловіків, які втекли або намагалися втекти, можуть становити значну частину, необхідну Україні для поповнення своєї армії. У серпні офіційні особи США оцінили кількість загиблих українських військових у 70 000 осіб, хоча Київ не називає цифру.

Україна також не оприлюднює офіційні дані про чисельність своєї армії. Але новий міністр оборони Рустем Умєров заявив на форумі Ялтинської європейської стратегії у вересні, що в українських Збройних силах налічується понад 800 000 осіб.

Нагадаємо, Міністерство оборони України та Міністерство цифрової трансформації готують "смарт-мобілізацію". Людина, яка мобілізуватиметься до ЗСУ, зможе обрати собі спеціалізацію, яку вона захоче. У переліку будуть абсолютно всі військові професії, починаючи від водія, закінчуючи оператором дронів. Мінцифри планує запустити проєкт для рот ударних БпЛА. Forbes дізнався, що це частина реформи військкоматів Міноборони.

Раніше ми повідомляли, що в Україні хочуть спростити та довести до автоматизму процедуру оформлення статусу учасника бойових дій (УБД), а також внести низку змін до Реєстру військовозобов'язаних.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?