USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні може з’явитися е-реєстр військовозобов’язаних: Зареєстровано законопроєкт

У реєстр вноситимуть дані про осіб, починаючи з 17 років
військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть спростити та довести до автоматизму процедуру оформлення статусу учасника бойових дій (УБД), а також внести низку змін до Реєстру військовозобов'язаних. Відповідний законопроєкт №10062 зареєстровано у Верховній Раді.

Він передбачає відкриття доступу для Міноборони до відомостей про всіх громадян України 17–60 років у різних держреєстрах: Податковій, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, міграційній службі тощо.

Пропонується спростити обмін інформацією між реєстрами, а також запровадити електронну процедуру набуття статусу УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Також документом пропонується і низка уточнень до порядку ведення Реєстру військовозобов'язаних: крім обов'язкового внесення відомостей про призовників, військовозобов'язаних та резервістів пропонується за допомогою реєстру забезпечити ідентифікацію таких осіб, а також оформлення, видачу, обмін, вилучення та визнання недійсними документів військового обліку.

Що передувало?

6 вересня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Міноборони планує створити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

Скільки людей вже задіяні в секторі безпеки та оборони?

За даними Міноборони, на сьогодні в секторі безпеки та оборони задіяно понад 1 млн українців. З початку російського вторгнення мобілізовано:

  • до Збройних сил – 700 тис. осіб;
  • до Державної прикордонної служби – 60 тис. осіб;
  • до Національної гвардії – 90 тис. осіб;
  • до Національної поліції – 100 тис. осіб.

При цьому з 24 лютого 2022 лише близько 95 800 осіб отримали статус УБД.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди