USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Україні може з’явитися е-реєстр військовозобов’язаних: Зареєстровано законопроєкт

У реєстр вноситимуть дані про осіб, починаючи з 17 років
військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть спростити та довести до автоматизму процедуру оформлення статусу учасника бойових дій (УБД), а також внести низку змін до Реєстру військовозобов'язаних. Відповідний законопроєкт №10062 зареєстровано у Верховній Раді.

Він передбачає відкриття доступу для Міноборони до відомостей про всіх громадян України 17–60 років у різних держреєстрах: Податковій, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, міграційній службі тощо.

Пропонується спростити обмін інформацією між реєстрами, а також запровадити електронну процедуру набуття статусу УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Також документом пропонується і низка уточнень до порядку ведення Реєстру військовозобов'язаних: крім обов'язкового внесення відомостей про призовників, військовозобов'язаних та резервістів пропонується за допомогою реєстру забезпечити ідентифікацію таких осіб, а також оформлення, видачу, обмін, вилучення та визнання недійсними документів військового обліку.

Що передувало?

6 вересня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Міноборони планує створити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

Скільки людей вже задіяні в секторі безпеки та оборони?

За даними Міноборони, на сьогодні в секторі безпеки та оборони задіяно понад 1 млн українців. З початку російського вторгнення мобілізовано:

  • до Збройних сил – 700 тис. осіб;
  • до Державної прикордонної служби – 60 тис. осіб;
  • до Національної гвардії – 90 тис. осіб;
  • до Національної поліції – 100 тис. осіб.

При цьому з 24 лютого 2022 лише близько 95 800 осіб отримали статус УБД.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку