USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські університети, ймовірно, заробляють на ухилянтах, – ЗМІ

Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+
студенти
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Підсумки вступної кампанії 2023 року свідчать, що українські заклади вищої освіти (ЗВО) продовжують масово використовувати для уникнення мобілізації. Якщо торік можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися близько 85 тисяч чоловіків призовного віку, то цього року йдеться уже приблизно про 110 тисяч, за оцінками NGL.media.

Проаналізовані NGL.media відкриті дані свідчать, що частка чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання у 2023 році зросла загалом до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

"Причини такого гендерного і вікового дисбалансу очевидні – як і минулого року статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану. Попри те, що середня вартість року навчання в українських ЗВО зросла до 23,7 тис. грн, умови вступу на контракт залишились спрощеними – на деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа. Є ще одна причина – додатковий дохід освітніх закладів – виходячи з середньої вартості навчання і кількості вступників, цього року, українські ЗВО отримали понад 2,6 млрд грн лише коштом чоловіків далеко не студентського віку", – йдеться в дослідженні.

Натомість минулого року такий додатковий дохід склав 1,7 млрд гривень.

Новини за темою: З наступного року в Україні не буде заочної форми навчання: Що чекає на студентів?

Абсолютним лідером став Харківський Український державний університет залізничного транспорту, де кількість чоловіків-контрактників першого року навчання, порівняно з довоєнним 2021 роком, зросла у 20 разів.

Як на це реагує уряд?

"В уряді не бачать жодної проблеми у тому, що університети практично безконтрольно збільшують кількість контрактників, єдиною умовою для вступу яких є лише готовність платити. Певні обмеження у кількості студентів-платників все ж існують, але у довоєнний період навіть найпопулярніші університети використовували не більше 20% своєї квоти. Тому різке зростання контрактників у 2022–2023 роках загалом вписується у закладені понад 15 років тому нормативи, хоч не можна виключити, що окремі ЗВО уже перевищили їх", – пише видання.

Разом з тим з’явилися ініціативи від політиків, які не могли не звернути уваги на цю ситуацію. Нині у Верховній Раді зареєстровані чотири законопроєкти, де пропонують боротися з проблемою шляхом обмеження прав самих потенційних студентів – попри те, що й у мирні часи до університетів щороку вступали кілька тисяч українців "не студентського віку".

Тепер їм це можуть заборонити. Наприклад, найбільш обговорюваний законопроєкт депутатів Федора Веніславського та Мар’яни Безуглої від "Слуги народу" передбачає скасування відстрочки від мобілізації для тих, хто вирішив здобути додаткову освіту у 30 років і старші.

Детальніше про законопроєкт

Законопроєкт про обмеження віку студентів, які не підлягають мобілізації, наразі поставлено на паузу. Тривають дискусії. Про це розповів представник президента в Раді нардеп Федір Веніславський, передає ВВС.

Веніславський нагадав, що ініціатива передбачає встановити, що під мобілізацію не підпадають "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти".

Нардеп акцентував, що багато хто в Україні використовує навчання як спосіб уникнути мобілізації. 

"Звичайно, є значна кількість чоловіків у віці сорок-п'ятдесят років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту – другу, третю чи четверту, причому на денній формі. Це очевидна для мене як для юриста форма уникнення призову за мобілізацією", – сказав Веніславський.

Мобілізація студентів

Раніше повідомлялося, що мобілізацію в Україні можуть посилити і цього разу в це коло, ймовірно, підпадуть студенти.

Проте за словами юристів, аби мобілізувати цю категорію військовозобов'язаних, потрібно вносити велику кількість змін до законодавства про військову службу. Поки що мобілізація людей молодше 25 років поза законом.

Однак законодавці хотіли внести зміни і виключити право на відстрочку для тих студентів, хто здобуває другу або третю освіту після 30 років і вступав до навчальних закладів у 2022 році після введення воєнного стану.

Новини за темою: 74% українців згодні, що юнакам треба дозволити виїзд за кордон на навчання
Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16