USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Смарт-мобілізація" в Україні: Подробиці впровадження реформи

Реформа дасть змогу залучити в ЗСУ багато кваліфікованих людей цивільних професій
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Нещодавно стало відомо, що Міністерство оборони України та Міністерство цифрової трансформації готують "смарт-мобілізацію". Forbes дізнався подробиці реформи, що має на меті покращити результати призову.

Як працюватиме "смарт-мобілізація"

Людина, яка мобілізуватиметься до ЗСУ, зможе обрати собі спеціалізацію, яку вона захоче. У переліку будуть абсолютно всі військові професії, починаючи від водія, закінчуючи оператором дронів.

Мінцифри планує запустити проєкт для рот ударних БпЛА. Forbes дізнався, що це частина реформи військкоматів Міноборони.

"Пілот" запрацює через "місяць-два" на базі ударних рот БпЛА, які сформовані в межах проєкту "Армія дронів". Таких рот 17 станом на серпень. Для нас це логічне продовження проєкту "Армія дронів": від навчання операторів (уже майже 20 тис. навчили, – ред.) до запуску масштабної програми виробництва БпЛА і формування нової концепції застосування дронів на полі бою", – розповідає віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У чому проблема мобілізації

За майже два роки повномасштабної війни назріла необхідність демобілізовувати військових.

"Якщо з армії можна повернутися тільки "двохсотим" або "трьохсотим", то ніхто в неї не буде йти. Нам потрібно вирішити кадровий голод в армії. Люди не йдуть воювати, підтверджує командир однієї з бригад на правах анонімності, навіть ті, хто готов, чекають повістку", – каже колишній топпосадовець Міноборони, причетний до реформи мобілізації.

Водночас командир добровольчого підрозділу "Хартія" Всеволод Кожемяко пояснює, що чимало не іде служити, тому що мають страхи свого неефективного застосування і нерозумної "армійщини".

"Перша інстанція мобілізації – військкоми – залучені у 112 кримінальних провадженнях через імовірне зловживання владою, за даними ДБР станом на серпень".

Анонімне джерело видання додає, що бізнес-аналітиків найняли у червні, ще до скандалу з одеським військкомом, щоб створити концепцію реформи.

"Паралельно з ідеєю прийшла Мінцифри, яка хотіла розвʼязати свою задачу з мобілізацією операторів дронів для проєкту "Армія дронів", – каже топпосадовець.

Подробиці реформи

Результат роботи попередньої команди Міноборони з проблемою мобілізації – презентація на 16 аркушів із детальними проблемами ТЦК і способом їх вирішення, яка є в розпорядженні Forbes.

Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в способі обліку військовозобов’язаних, попередньому відборі, оповіщенні, призові за мобілізацією та ще чотирьох складових. Критерії оцінки: захист прав і свобод у процесі мобілізації, справедливість, якість, кількість та протидія корупції.

"Сили оборони – найбільший роботодавець України, який зацікавлений у професіоналах. Головна мета – підвищити ефективність війська та дати якісне навчання і супровід від ухвалення рішення про готовність служити до зайняття посади", – коментує заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Черногоренко.

Новини за темою: Веніславський роз’яснив, коли в Україні розпочнеться мобілізація студентів

У міністерств різний підхід

Міноборони прагне змінити все комплексно, а Мінцифри – короткими ітераціями.

"Працюємо разом із Міноборони та Генштабом, тому інституційно, в разі успішного тестування, проєкт реально масштабувати на інші підрозділи та спеціальності", – говорить Федоров. 

Міноборони пропонує автоматизувати відбір військових та створити систему рекрутингу. Це вебпортал з вакансіями, який зараз у розробці, та цивільні рекрутингові агенції з підбору.

"Розглядали варіант запустити їх на базі ЦНАП або ж залучати цивільні рекрутингові агенції", – зазначає колишній топпосадовець Міноборони.

Також у реформі пропонується надати можливість вибору, де і ким служити, впровадити прозорі критерії оцінювання, впровадити вимоги до професійної придатності та ділової репутації.

"Задум такий: якщо людина ховається від армії – її ніхто не питає. Якщо прийшла добровільно, то даємо можливість вибрати", – уточнює експосадовець Міноборони.

Можливість обрати спеціальність та місце служби фактично вже існує. Військові вакансії можна знайти на сайті деяких підрозділів, у Телеграм-каналах LX ARMY та Lobby X, Фейсбук-сторінці ГО "Аеророзвідка" тощо.

Новини за темою: Не мобілізація: В ЗСУ пояснили, як жінкам стати на облік

"Це буде не просто сайт із вакансіями. Буде весь флоу: тестування, рекрутинговий центр, навчання. Інші деталі проєкту не розголошуємо", – додає Федоров.

Реформа дасть змогу залучити в ЗСУ багато кваліфікованих людей цивільних професій: логістика, фінанси, кадри, комунікації.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні хочуть спростити та довести до автоматизму процедуру оформлення статусу учасника бойових дій (УБД), а також внести низку змін до Реєстру військовозобов'язаних.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням