USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Херсонщині затоплено 107 гідротехнічних споруд Держрибагентства

Орієнтовний загальний обсяг збитків внаслідок руйнації 107 гідротехнічних споруд Держрибагентства складає 127,6 млн гривень
Державний осетровий завод затопило
Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України
На лівобережжі Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено та повністю зруйновано 107 гідротехнічних споруд Державного агентства меліорації та рибного господарства України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що орієнтовний загальний обсяг збитків внаслідок руйнації 107 гідротехнічних споруд Держрибагентства складає 127,6 млн гривень.

Зокрема, у с. Стара Збур'ївка Скадовського району затоплено 460,9 га виросних, зимувальних та нагульних ставів (16 об’єктів) загальною вартістю 3,4 млн гривень.

У м. Олешки під водою знаходяться 253,5 га виросних та зимувальних ставів (75 об’єктів) загальною вартістю 109 млн гривень.

Ще 330,1 га виросних, зимувальних та нагульних ставів (16 об’єктів) загальною вартістю 15,2 млн гривень затоплено у с. Солонці Херсонського району.

За попередніми оцінками, частина гідротехнічних споруд відновленню не підлягають. Остаточні висновки можна буде зробити після того, як рівень води на лівобережжі Херсонщини стабілізується.

У Херсонській області затоплено єдиний в Україні державний осетровий завод

Унаслідок знищення Каховської ГЕС затоплено єдиний в Україні державний осетровий завод. Під загрозою повного затоплення також опинився Херсонський завод із розведення риби. Про це йдеться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

"Унаслідок знищення Каховської ГЕС затоплено єдиний в Україні державний осетровий завод. Це пряма загроза подальшому відтворенню популяцій осетрових видів риб, що може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах нашої держави", – йдеться в повідомленні міністерства.

Там зазначили, що щорічно завод забезпечував вселення понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.

Наразі масштаби руйнувань та обсяги збитків встановлюються.

"З огляду на особливий охоронний статус осетрових видів риб, руйнування осетрового заводу матиме дуже негативні наслідки для екологічного стану України та країн Чорноморського басейну", – наголосили в Мінагрополітики.

Крім того, повідомляється, що під загрозою повного затоплення опинився завод із розведення молоді риб, що знаходиться на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Зокрема, на одній з його виробничих ділянок у м. Гола Пристань вода піднялася вже до 2,5–3 метрів. Затоплено риборозплідну ділянку, ставки вирощувальної ділянки, насосну станцію та інші гідроспоруди. Під загрозою затоплення також і Новокаховська ділянка заводу.

"Повне затоплення може призвести до втрати племінного поголів'я риб та виходу плідників і молоді за межі територій", – попереджають у відомстві.

Як зазначається, завод утримує цінне племінне поголів'я водних біоресурсів і вирощує коропів, щук, судака, сома, ляща, товстолоба, білого амура для зариблення природних водойм загальнодержавного значення.

У Дніпропетровській області почався мор риби

За даними місцевої військової адміністрації, масовий мор риби спостерігається у Мар'янському Зеленодольській громаді.

"Все через стрімке обміління водосховища, яке спричинили росіяни, підірвавши Каховську ГЕС. Загинуло понад 850 кілограмів біоресурсів. Збитки, завдані рашистами рибному господарству області, – більш ніж 7,6 мільйона гривень", – повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Нагадаємо, раніше експерт розповів, яких екологічних наслідків варто очікувати після підриву Каховської ГЕС.

Яка нині ситуація в підтоплених районах Херсонської області – читайте тут.

Читайте також:
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля