USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Підрив Каховської ГЕС: Дніпро нижче Запоріжжя перестане бути судноплавним, – Адміністрація судноплавства

Судна з Каховського водосховища передислокують вище по Дніпру
Каховська ГЕС
Каховська ГЕС
Джерело: відкриті джерела

Внаслідок підриву Каховської ГЕС нижче Запоріжжя річка Дніпро на тривалий час припинить бути судноплавною. Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

Насамперед, за його словами, такий терористичний акт РФ матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. Річ у тім, що через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден. Крім того, надходять повідомлення про потрапляння у воду значної кількості мастила та інших небезпечних та забруднюючих речовин, а також нерозірваних мін та боєприпасів.

Євген Ігнатенко зазначив, Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі судна в бік відкритого моря. Фактично Україні перекрили ворота для експорту.

"Річка Дніпро – основна артерія річкового судноплавства України. А Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі судна в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту", – уточнив він.

На жаль, катастрофічні наслідки на цьому не закінчуються, адже є проблеми й вище за течією. Вся річ у тому, що допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу – 14 м, на ранок 7 червня фіксували 16 м. Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. 

"Тому за умови падіння рівня нижче цієї позначки (14 метрів, – ред.) ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі. За "Дніпрогесом" річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині, а це може загрожувати розливом пально-мастильних матеріалів", пояснив Ігнатенко.

Саме тому Адміністрація судноплавства активно працює з власниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища. Це близько 50 суден. Завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз.

Поля на півдні України вже у 2024 році можуть перетворитися на пустелі

Разом з тим Міністерство аграрної політики та продовольства України припускає, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі через підрив росіянами Каховської ГЕС. 

"Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів", – кажуть у відомстві.

Так, у міністерстві, за попередніми оцінками, передбачають затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель. У декілька разів більше може бути затоплено територій на лівому березі області, який нині окупований.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. До речі, у 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тисяч га, з яких Україна збирала близько 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму близько 1,5 млрд доларів. 

Підрив Каховської ГЕС тепер фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем на Херсонщині, 74% – на Запоріжжі та 30% – на Дніпропетровщині.

Там додали, що негативні наслідки також будуть і для рибного господарства. Вже фіксується загибель риб – як молоді, так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках. Ще однією проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. Своєю чергою і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд гривень. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд гривень, зазначили у Мінагрополітики.

До речі, експерт Мережі захисту національних інтересів Олег Листопад в коментарі для UWN пояснив, що підрив Каховської ГЕС може спровокувати поширення збудників хвороб, наприклад, кишкової палички.

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат