USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підготовка путчу у Німеччині: Вимоги до володіння зброєю посилять

У Німеччині планують взяти під контроль "рейхсбюргерів", які останнім часом почали становити загрозу для для німецького демократичного суспільства
зброя Німеччина
Джерело: DW

У Німеччині в операції проти "Громадян рейху" задіяли 3 тис. поліцейських, вони провели рейд в 11 із 16 федеральних земель республіки. Обшуки пройшли більш ніж у 130 місцях, внаслідок федеральна прокуратура заарештувала 25 осіб.

У понад тисячі "рейхсбюргерів", які готували путч, вилучили зброю, ще більше 500 з них мають ліцензії на неї. Щоб пришвидшити її вилучення, треба внести зміни до німецького законодавства, пояснює міністерка внутрішніх справ Ненсі Фезер, повідомляє DW.

В то же час в МВС зазначають, що приватне володіння вогнепальною зброєю в Німеччині є рідкістю.

Фезер додала, що учасники цього праворадикального руху, які не визнають існування ФРН та вважають себе громадянами "німецького рейху", намагалися завербувати нинішніх і колишніх військових та накопичували зброю.

"Потрібно, щоб усі органи влади чинили максимальний тиск", щоби вилучити їхню зброю, тому уряд Німеччини "незабаром посилить закони про зброю", - пояснила вона.

Радикалів у Німеччині стає все більше

Міністерка наголосила: "рейхсбюргери" становлять зростаючу загрозу для Німеччини, оскільки за останній рік їхня кількість збільшилася на дві тисячі - до 23 тисяч осіб.

"Це не нешкідливі божевільні люди, а ймовірні терористи, які зараз сидять у слідчому ізоляторі", - зазначила вона.

Занепокоєння викликає й те, що серед заарештованих за підозрою в змові були і високопоставлені державні службовці, такі як колишня депутатка Бундестагу та суддя Бірґіт Мальзак-Вінкеман.

Новини за темою: Принц Генріх XIII: Хто він - 71-річний натхненник німецького державного перевороту

Німецьке міністерство внутрішніх справ також хоче посилити дисциплінарні процедури для державних службовців, щоб їх можна було швидше звільнити або позбавляти пенсії в разі серйозних проступків, повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерела. Зараз такі процедури можуть тривати роками.

Хто такі "рейхсбюргери"

"Рейхсбюргери" – радикальна група монархістів, які планували повалити демократичний устрій країни та повернути "Другий Рейх", відомий також як кайзерівська Німеччина.

По існуючим данним, окремим пунктом їхнього плану було захоплення Бундестагу. Вони сподівалися вплинути на заворушення, які згодом радикалізувалися. На тлі громадянського конфлікту бунтівники планували повалити федеральний уряд і прийти до влади.

За даними The New York Times, "рейхсбюргери" планували вбити німецького канцлера Олафа Шольца. Крім вбивства Шольца, вони планували припинити постачання електроенергії в країні і швидко створити власні збройні сили.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України