USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Переправляли для армії РФ електроніку: У США викрили на схемі росіян

Упродовж року злочинна організація зуміла відправити до Росії понад 300 партій заборонених товарів на суму близько 10 млн доларів
росіяни опитування ЗМІ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Сполучених Штатах викрили росіян, які через підставні компанії переправляли для армії РФ електроніку. А щоб реалізувати схему, зловмисники використали дві зареєстровані в Брукліні юридичні особи – SH Brothers Inc. та SN Electronics Inc., йдеться на сайті американського Міністерства юстиції.

Серед затриманих – житель Брукліна Салімджон Насріддінов, який має подвійне громадянства (Росії і Таджикистану, – ред.), а також Микола Гольцев і Христина Пузирьова, що мають громадянство Канади і Росії.

"Трійка незаконно експортувала в РФ напівпровідники, інтегральні схеми та інші електронні компоненти подвійного призначення, використовуючи підставні фірми. Упродовж року злочинна організація зуміла відправити до Росії понад 300 партій заборонених товарів на суму близько 10 мільйонів доларів. Для реалізації схеми зловмисники використали дві зареєстровані в Брукліні юридичні особи – SH Brothers Inc. та SN Electronics Inc.", – зазначається в повідомленні.

Ці організації незаконно закупили і відправили на мільйони доларів електроніку подвійного призначення від американських виробників кінцевим користувачам у Росії.

Також, за інформацією відомства, деякі електронні компоненти та інтегральні схеми знайшли у конфіскованих російських збройових платформах та устаткуванні радіорозвідки в Україні.

Зокрема:

  • в комплексі радіорозвідки "Торн-МДМ";
  • в комплексі радіоелектронної боротьби РБ-301Б "Борисоглібськ-2";
  • в багатоцільовій керованій ракеті "Виріб 305";
  • в бортовому протиракетному комплексі Л370 "Вітебськ";
  • в гелікоптерах Ка-52, БпЛА "Орлан-10" і танках Т-72Б3.

Як діяли махінатори?

Гольцев, до прикладу, отримував замовлення від російських кінцевих користувачів в оборонному та технологічному комплексах, які прагнули придбати конкретний товар чи деталь у США. Потім безпосередньо спілкувався з американськими виробниками та дистриб'юторами, зазвичай використовуючи такі псевдоніми, як "Нік Стівенс" або "Джіо Росс".

Тоді він і Насріддінов закупляли електронні компоненти в американських виробників і дистриб'юторів під егідою SH Brothers та SN Electronics й організовували відправлення цих виробів у різні місця Брукліна.

Далі товар незаконно відправляли різним корпораціям-посередникам, які розташовані в інших країнах (Туреччині, Гонконгу, Індії, Китаї та ОАЕ, – ред.). Звідти переправляли до Росії.

Пузирьова ж керувала численними банківськими рахунками та проводила фінансові операції в межах цієї схеми.

Наразі цю справу розглядає відділ національної безпеки та кіберзлочинності.

Новини за темою: Нові санкції ЄС можуть стосуватися торгівлі з Росією на 5 млрд євро, – Bloomberg

Раніше

Служба безпеки України зібрала доказову базу на російську співачку Юлію Чичеріну, яка підтримала збройну агресію РФ. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За даними слідства, напередодні 2023 року вона опублікувала на власному YouTube-каналі відеозвернення, де закликала військових Сил оборони здаватися у рашистський полон.

Крім того, у своєму виступі Чичеріна погрожувала українським захисникам ув’язненням до російських концтаборів у Сибіру.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні