USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Україні можливі затримки пенсій і зарплат без допомоги Заходу, – Свириденко

Україна намагається заощадити гроші та змінити пріоритети витрат з вересня, "коли західна підтримка почала слабшати"
зовнішнє фінансування гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна ризикує затримати виплати державним службовцям і пенсіонерам без важливої іноземної допомоги. Наразі країні необхідно 37 мільярдів доларів, повідомила віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона заявила, що дефіцит зовнішньої підтримки поверне українську економіку в режим "виживання" після того, як почалося відновлення у 2023 році. Зростання валового внутрішнього продукту оцінюють у Міжнародному валютному фонді у 4,5%.

"Підтримка партнерів вкрай важлива й це потрібно терміново. Наступного року Україні знадобиться зовнішня підтримка обсягом 37 мільярдів доларів. Запит на фінансування обсягом 60 мільярдів доларів з боку адміністрації президента США Джо Байдена залишається в глухому куті в Конгресі, у той час як на запропонований чотирирічний пакет підтримки ЄС обсягом 50 мільярдів євро наклала вето Угорщина. Маю надію, що ЄС схвалить підтримку в лютому і надасть кошти до кінця березня, проте цього буде недостатньо", – сказала Свириденко.

Й додала, що Україна "намагається заощадити гроші та змінити пріоритети витрат з вересня, коли західна підтримка почала слабшати".

"Але країна вже стикається з дефіцитом. Близько п'яти мільярдів доларів у вигляді виплат від міжнародних донорів і кредиторів у грудні буде недостатньо для покриття потреб у витратах. Україна приділятиме увагу обороні та обслуговуванню боргу, а це означає, що існує величезний ризик недофінансування певних соціальних секторів. Тож, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців і 1,4 мільйона вчителів, а також виплати 10 мільйонам пенсіонерів, якщо іноземна допомога не надійде", – уточнила посадовиця.

Деякі західні чиновники, як зазначено, кажуть, що Україна зможе протриматися кілька місяців завдяки внутрішнім запозиченням або монетарному фінансуванню з боку центрального банку, але це може спровокувати інфляцію і підірвати фінансову стабільність.

Новини за темою: Розмір середньої зарплати для нарахування пенсій зменшився, – ПФУ

Глибоке скорочення державних видатків або зростаюча інфляція можуть підірвати економіку України та послабити її податкову базу, що зробить країну ще більш залежною від іноземної підтримки.

"За перші 11 місяців 2023 року Київ зібрав податків на 4,4 млрд доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року. А запропонований ЄС механізм фінансування в 50 млрд євро охоплює 8 млрд євро гарантій розподілу ризиків, за допомогою яких Київ мав намір залучити 30 млрд євро приватних інвестицій в економіку. Це не просто зберігає макроекономічну стабільність, а й створює передумови для відновлення економіки та повернення українців", – додала Свириденко.

Стійке відновлення необхідне, щоб спонукати українських біженців повернутися додому і ще більше прискорити економічне зростання, сказала міністерка. Хоча рівень безробіття оцінюють у 18,9%, Україна потерпає від нестачі робочої сили в багатьох секторах.

"Україна вже отримала економічний зиск від прориву російської блокади Чорного моря і роботи українського судноплавного коридору. У листопаді поставки зросли на 70% порівняно з попереднім місяцем", – пояснила чиновниця.

Пенсійний вік, підвищення тарифів та податок: Про що йдеться у новому Меморандумі з МВФ

Міжнародний валютний фонд покращив прогноз по ВВП України за підсумками цього року до 4,5% та переглянув прогноз на 2024 рік. Про це йдеться в релізі МВФ.

"Незважаючи на війну Росії в Україні, макроекономічні показники виявилися сильнішими, ніж очікувалося, що сприяло перегляду прогнозу зростання в бік підвищення. Стійкість економіки призвела до кращих показників зростання, тривалого стрімкого зниження інфляції та стабільного валютного ринку, в тому числі після виходу Національного банку України з прив’язки обмінного курсу, підкріпленого потужними резервами", – зазначається в повідомленні.

Базовий прогноз зростання реального ВВП у 2023 році переглянуто до 4,5%. У 2024-му Фонд очікує, що зростання дещо пом’якшиться до 3–4% у міру продовження війни. 

Новини за темою: Середня зарплата в Україні за рік зросла майже на чверть: Хто отримує найбільше
Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт