USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт

Нагадаємо, на українських державних шахтах зараз накопичуються борги по зарплаті
шахта
Шахта
Джерело: відкриті джерела

Ситуація на українських державних шахтах викликає дуже багато питань і якщо Міненерго не справляється, то треба ставити відповідні питання і міністру, і його заступнику. Таку думку в ефірі телеканалу TAK TV висловив політичний аналітик Ігор Рейтерович.

"Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань. Багато підприємств є збитковими… Потрібно провести аудит всіх державних, щоб зрозуміти, які повинні працювати, а які ні, при цьому щоб всі люди, які там працювали, повинні бути забезпечені роботою", – заявив Рейтерович.

Експерт наголошує: в першу чергу ситуація, що склалася, – це відповідальність міністерства. Якщо міністерство не справляється, то треба поставити питання чи міністру, чи його профільному заступнику.

Новини за темою: В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук

Паралельно з цим Рейтерович пригадав питання, що неодноразово порушували партнери України, – необхідно розвивати економіку і якщо щось вигідно видобувати, то все ж краще видобувати його, а не купувати. 

"Я розумію, що зараз можна прикритися війною і сказати, що питання не на часі, але воно на часі... Наші партнери, порушують одну дуже важливу тему – пані Пріцкер (США), коли була в Україні, казала: "Шукайте можливості заробляти, шукайте можливості розвивати економіку. Якщо вам вигідно щось видобувати замість того, щоб купувати, – видобувайте"… Літо дуже швидко промайне, і ми знову підійдемо до опалювального сезону. Тоді те питання, яке ми зараз обговорюємо, буде звучати зовсім по-іншому. І я боюся, що в негативному контексті", – додав Рейтерович.

Нагадаємо, на українських державних шахтах зараз накопичуються борги по зарплаті через позицію уряду щодо надання переваги імпортованому вугіллю над видобутим на державних шахтах. Зокрема, є невиплати зарплат за лютий, березень та квітень. Сума невиплачених коштів сягає сотень мільйонів гривень.

Що ще варто знати?

Міністерство енергетики України та міністр Герман Галущенко неефективно управляють державною вугільною сферою. Про це в коментарі Ukraine World News заявив народний депутат Олексій Кучеренко.

"Три-чотири тижні тому Рахункова палата оприлюднила свій звіт по перевірці ефективності використання бюджетних грошей на програми державних вугільних шахт, на ліквідацію, на реновацію і так далі. Оцінка Рахункової палати була об’єктивно негативною, тобто міністерство неефективно управляє державними шахтами… Я порушував питання неодноразово на засіданнях комітету, ми найближчим часом будемо дуже серйозно їм ставити питання, як вони управляють державними шахтами. Чому так сталося, що бюджетна підтримка зростає, але за останні шість-сім років ми витрачаємо на одну тонну вугілля в сім разів більше бюджетних грошей, а вугілля більше не стає", – зазначив Кучеренко.

Також він додав, що кількість вугілля на складах не є показником ефективності діяльності Міненерго.

Нині ж у державного підприємства "Центренерго" зафіксовані мільярдні збитки, тож необхідно нарешті навести лад із керівництвом компанії. Таку думку в ефірі медіапроєкту Ukraine World News висловив засновник та керівник консалтингової компанії "Карбон", експерт із вугільної галузі Олексій Козлов.

Він зазначив, що державні вугільні шахти та енергетична компанія "Центренерго" працюють у збиток через неефективну роботу керуючих органів, зокрема Міністерства енергетики, яке керує шахтами, та Фонду державного майна, яке управляє "Центренерго".

Зокрема, в листопаді минулого року Державна аудиторська служба України виявила фінансові порушення у діяльності компанії на суму 5,5 млрд гривень. Відповідні висновки отримали за результатами фінансового аудиту та планової ревізії ПАТ "Центренерго" за період з 1 січня 2022-го по 31 серпня 2023 року.

Зазначалося, що зобов’язання "Центренерго" становлять 15,7 млрд гривень (станом на 30 червня 2023 року). За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд гривень, за перше півріччя 2023-го – 720,9 млн гривень. За березень 2024 року, за повідомленням аналітиків, збитки становлять близько 10 млрд гривень.

Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні