USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Пенсійний вік, підвищення тарифів та податок: Про що йдеться у новому Меморандумі з МВФ

Влада планує розробити концептуальну основу для реформи пенсійної систем
МВФ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міжнародний валютний фонд покращив прогноз по ВВП України за підсумками цього року до 4,5% та переглянув прогноз на 2024 рік. Про це йдеться в релізі МВФ.

"Незважаючи на війну Росії в Україні, макроекономічні показники виявилися сильнішими, ніж очікувалося, що сприяло перегляду прогнозу зростання в бік підвищення. Стійкість економіки призвела до кращих показників зростання, тривалого стрімкого зниження інфляції та стабільного валютного ринку, в тому числі після виходу Національного банку України з прив’язки обмінного курсу, підкріпленого потужними резервами", – зазначається в повідомленні.

Базовий прогноз зростання реального ВВП у 2023 році переглянуто до 4,5%. У 2024-му Фонд очікує, що зростання дещо пом’якшиться до 3–4% у міру продовження війни. 

Однак у МВФ додають, що перспективи залишаються схильними до значних ризиків, пов’язаних із надзвичайно високою невизначеністю, спричиненою війною, потенційними помилками в політиці та затримками або дефіцитом зовнішнього фінансування.

За підсумками року Фонд очікує, що міжнародні резерви України становитимуть 39,5 млрд доларів.

Крім того, Міжнародний валютний фонд очікує, що Україна зменшить дефіцит бюджету, збільшить доходи та ухвалить Національну стратегію доходів (це один зі структурних маяків).

"У рамках стратегії Національного банку України, заснованої на умовах, нещодавній успішний перехід до режиму керованого обмінного курсу є важливим кроком до нормалізації основ монетарної та валютної політики разом із поступовим послабленням надзвичайних валютних заходів. Подальше пом’якшення грошово-кредитної політики може сприяти подальшому послабленню монетарної політики", – заявила директорка-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва.

Також МВФ слідкує за дебатами навколо стягнення доходів із заморожених російських активів, але ставиться до цього нейтрально. 

Міжнародний валютний фонд очікує, що два мільйони українців залишаться за кордоном на кінець прогнозного періоду (у них останній рік, для якого є прогноз, – 2027-й).

Пенсії

Згідно з новим Меморандумом, влада планує розробити концептуальну основу для реформи пенсійної системи та розглядає можливість запровадження другого рівня пенсійної схеми, "коли будуть створені умови".

Водночас будь-які запропоновані поправки до законодавства, які дозволять збільшити пенсійні витрати, мають супроводжуватись середньостроковим аналізом бюджетної та боргової стійкості, а також чітким визначенням необхідних ресурсів у поправках до бюджету Пенсійного фонду України.

Влада України обіцяє утриматися від:

  • запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг;
  • необов'язкового збільшення допомоги;
  • змін, що призведуть до зниження встановленого законом пенсійного віку.

Податок на надприбутки підприємств

Українська влада у листі про наміри до керівництва МВФ (Меморандумі) зобов'язалася збільшити доходи державного бюджету. Одним із джерел можуть стати надприбутки підприємств.

Зазначається, що як винятковий захід був прийнятий закон про оподаткування прибутку банків (тимчасове підвищення податку на прибуток із 18 до 50%), що створить близько 0,3% ВВП для покриття дефіциту у 2024 році. Податок становитиме 25% у наступні роки.

"Національна стратегія доходів включатиме конкретні обговорення принципів оподаткування надприбутку корпорацій, включаючи рекомендації з надзвичайних обставин, коли можуть застосовуватися такі податки", – йдеться в документі.

Крім того, до 11 грудня було створено робочу групу для формулювання короткострокових заходів щодо доходів (податкових та неподаткових), які принесуть додаткові доходи як мінімум 0,5% ВВП у 2024 році (близько 38 млрд гривень). Цей захід позначений як структурний маяк на кінець лютого 2024 року.

"Ці заходи можуть бути активовані у 2024 році, якщо матеріалізується додатковий тиск на витрати", – уточнюється у Меморандумі.

Зростання тарифів на газ та е/е для населення

Українська влада допускає поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення.

Як зазначається у Меморандумі, влада підвищила ціни на електроенергію для населення з 1 червня, щоб допомогти відновити стабільність енергосистеми перед опалювальним сезоном-2023/24.

"Нашим безпосереднім пріоритетом є стримування негативного впливу війни на цей сектор. Це має на меті забезпечення можливості спрямування достатніх ресурсів ключовим великим держпідприємствам. У короткостроковій перспективі список варіантів включає підвищення тарифів, забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та виняткової прямої підтримки бюджету залежно від наявності бюджетних ресурсів ", – йдеться в документі.

Після закінчення війни програма реформ в енергетичному секторі, серед іншого, вимагатиме відновлення та посилення конкуренції на оптовому та роздрібному ринках газу, наголошується в Меморандумі.

В Україні під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ. Ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню ціни, яка застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила другий перегляд програми розширеного кредитування. А це дозволить перерахувати Україні третій транш у розмірі близько 900 млн доларів.

Чотирирічна програма Міжнародного валютного фонду для України стартувала 3 квітня, коли Мінфін отримав транш від фонду у 2,7 млрд доларів. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го більшість співробітників Фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни.

У червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на 900 млн доларів. 13 листопада МВФ повідомив про досягнення угоди на рівні персоналу (SLA) за оновленим переліком економічної та фінансової політики для другого перегляду програми EFF. Фонд заявив, що усі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня були виконані. Більшість структурних маяків також було досягнуто, відкриваючи шлях для розгляду Радою директорів, що дало б змогу виділити близько 900 млн доларів (SDR663,9 млн). Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

Читайте також:
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ