USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Орбан: Якби Трамп був президентом, війни в Україні не було б

Угорський прем’єр порівняв лібералізм із біологічною зброєю
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Для припинення війни РФ проти України нібито необхідне повернення Дональда Трампа до влади у США. Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, передає Bloomberg.

"Я впевнений, що якби президент Трамп був президентом сьогодні, то не було б війни, яка завдає шкоди Європі та Україні", – сказав він.

Орбан закликав Трампа "повернутися": "Поверніться, пане президент, зробіть Америку знову великою і принесіть нам мир!"

На думку глави уряду Угорщини, "так звана прогресивна зовнішня політика завжди втягує у війну". Також Орбан порівняв лібералізм із "біологічною зброєю".

Угорський прем'єр заявив, що "починається все із заяв про свободу, триває ліберальним перевихованням людини, а закінчується хаосом і плутаниною".

України як "фінансової країни" не існує

України як "фінансової країни" не існує, вона занадто дорого обходиться європейським партнерам. Про це заявив глава уряду Угорщини Віктор Орбан, повідомляє Magyar Nemzet.

За його словами, війна в Україні закінчиться, як тільки США і Євросоюз вирішать припинити фінансування нашої держави.

"Україна – економічно неіснуюча країна. Питання в тому, чи ми збережемо Україну. Щойно США та Євросоюз вирішать припинити фінансування української держави, війна закінчиться", – заявив Орбан.

При цьому додав, що українці отримують заробітні плати і пенсії виключно завдяки податкам громадян ЄС.

Реакція України

Речник українського МЗС Олег Ніколенко заявив, що висловлювання Орбана, по-перше, цинічні, оскільки Угорщина сама сидить на колосальних дотаціях Євросоюзу. А по-друге, країна повинна бути вдячною Україні за мирне небо над Будапештом.

"Підтримка України – не благодійність. Підтримуючи Україну, Європа інвестує насамперед у свою власну безпеку. Угорська влада має бути вдячна за те, що на тлі безпрецедентної російської агресії українці ціною власних життів тримають мирне небо над Будапештом та іншими європейськими містами", – наголосив Ніколенко.

Що насправді чудить Орбан

Найцікавіше те, що, незважаючи на різкі публічні висловлювання прем'єра Угорщини щодо України, Будапешт міг таємно допомагати переправляти військову допомогу з країн-союзників через свій повітряний простір в нашу країну.

За даними видання Politico, в одному з документів, що були злиті з Пентагона, описувався план, як саме пілоти ПС ЗСУ можуть переправити подаровані Хорватією вертольоти через Угорщину. А ЗМІ при цьому розповідали, що техніка буде переправлятися у Польщу літаками чи наземним шляхом.

Офіційно ж Будапешт неодноразово заявляв, що забороняє переправку будь-якої допомоги Україні для ЗСУ через свою територію.

Чому так відбувається?

Скоріше за все, в офіційного Будапешта слова розходяться з ділом через те, що вони залежать від Росії.

Головне питання – енергоносії. Адже Угорщина дуже залежить від Росії в питанні їх поставки. І за останнє десятиліття очільники країни не зробили нічого для того, щоб посилити свою енергетичну безпеку і диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв.

Відповідно, якщо "Газпром" зупинить енергопостачання для Угорщини, то країні загрожуватиме економічна катастрофа, адже швидко отримати нові джерела поставок енергоносіїв буде неможливо.

Друге питання – особисті зв'язки. Так, ще восени минулого року стало відомо, що син керівника Служби зовнішньої розвідки Росії (СВР) Сергія Наришкіна не тільки має постійний дозвіл на проживання в Угорщині, але й живе у розкішній квартирі, власником якої є компанія, близька до Антала Рогана. А він є головою відомства прем'єра країни Віктора Орбана.

При цьому Угорщина критично залежить від дотацій Європейського Союзу для підтримання своєї економіки. Відповідно, на 100% блокувати рішення євроспільноти країна також не може. 

До речі, схожа ситуація і у Болгарії, яка публічно не підтримує Україну, однак таємно з перших днів війни передала нашій країні купу зброї.

І що смішно, Росія, яку так підтримує Угорщина, занесла країну до списку недружніх країн.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську