USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Тібор Томпа: Співпраця з Росією вигідна лише одному Орбану, але не угорському народу

Тібор Томпа
Джерело: UWN

Керівник угорської громади Києва та Київської області Тібор Томпа в інтерв’ю UWN пояснює, яким чином Угорщина Віктора Орбана підкуповує українських угорців, коли Орбан став пропутінським, що приносить угорцям співпраця з Росією та коли будуть зміни у цій країні.

1989 рік. Віктор Орбан мав вигляд голлівудської зірки – молодий красивий хлопець з довгим волоссям, з ораторським даром. Розкажи нам про Орбана того часу.

Це увійшло в історію як зміна системи Угорщини. Комуністична система фактично була повалена, в тому числі завдяки діяльності пана Орбана, молодого ліберала, молодого демократа. Він вперше виступив на похованні Імре Надя, керівника угорської революції в 1989 році. Він тоді вперше закликав покинути Угорщину всім радянським військам. Після всього цього росіяни вимушені були покинути Угорщину, була вперше сформована дійсно демократична влада, до неї ввійшов і "Фідес" Віктора Орбана.

Де почалася трансформація Орбана?

Він був з простої родини, але був дійсно талановитим. Завдяки Джорджу Соросу його відправили вчитися в Оксфорд. Він там вчився завдяки Джорджу Соросу і отримав непоганий диплом. До речі, він дуже добре володіє англійською мовою, пише книги, статті англійською мовою. А трансформація відбувалась десь після 2007–2008 років. Я особисто з паном Орбаном зустрічався в Києві, навіть говорили п'ять-сім хвилин – це було в 2003 році. Він був дуже позитивно налаштований на зв’язки з Україною, він тоді хотів побудувати в Україні сучасний фармацевтичний завод з угорськими технологіями. На жаль, з цього нічого не вийшло, але спроби такі у пана Орбана були.

Новини за темою: У Польщі виступили за якнайшвидше членство України в НАТО

Коли був перший Майдан, я працював з Савіком Шустером і у прямому ефірі сварився з угорським послом, який прийшов до нас і почав розказувати, що з Україною не можна мати справу. Вже тоді мені це не сподобалось, але від Орбана це ще не йшло.

Навпаки, тоді ще Орбан, якщо пам’ятаєш, підписав співпрацю з Порошенком, щоб угорці в другому чи третьому турі на Закарпатті підтримали обов’язково Ющенка. До речі, тоді це був факт, і дійсно більшість угорців у вирішальному турі на Закарпатті проголосували за Ющенка. Злам Орбана відбувся у 2009 році, його запросили на з’їзд у Санкт-Петербург, на з’їзд "Єдиної Росії". Він туди поїхав, його там дуже по-царськи прийняли.

Чи має право на існування та думка, що співпраця Орбана з росіянами вигідна Угорщині?

Я займаюсь імпортом з Угорщини. Багато моїх контрагентів просто відмовились працювати, тому що отримали рахунки за світло. Уяви собі, в сім разів вищі тарифи, ніж було місяць назад, і вони просто кажуть, що вигідніше закрити підприємство, всіх людей відпустити, щоб вони сиділи на мінімалці, ніж працювати. У мене пів місяця вже фактично угорські компанії не працюють. Тому в першу чергу оця співпраця вигідна сучасному керівництву Угорщини – Орбану і його режиму, а народ, те, що я бачу, переважно страждає.

Новини за темою: З окопів – до посольства. Послом України в Угорщині може стати Федір Шандор

Коли раптом ти відчув, що з’явилися розмови про велику Угорщину, про реваншизм?

Річ у тому, що ця травма Тріанону (Тріанонський договір 1920 року між країнами Антанти і Угорщиною, – ред.) досить глибоко сидить і в угорських угорцях і в українських угорцях. Інша річ, що тут немає ніякої реалії, тому що це фантом, на жаль, цей реваншизм якраз пов’язаний з приходом Орбана.

Як вони почали саджати населення Закарпаття на гачок?

Вони просто заснували фонди, просто купили населення. Один приклад тобі наведу – всім батькам, які віддають своїх дітей в угорський мовний клас, платять щорічно 100 тисяч форинтів. Не такі великі гроші – це 10 тисяч гривень. Є фонди, які виділяють євро на закупівлю тракторів, дуже багато тракторів в угорських селах з’явилось, виділяють кошти на закупівлю плівки, щоб будувати теплиці. Така різноманітна пряма допомога. Тільки уяви собі, на Закарпаття, а там залишилося, напевно, не більше 80 тисяч угорців, виділили 250 мільйонів євро.

Звідки вони беруть ці гроші?

Європа.

Де недопрацьовує наша влада?

Я думаю, що все ж таки вже щось робиться. Був прийнятий закон про національні меншини. Але ця допомога розбещує тих людей, які отримують умовні трактори. Моє рідне село, де я народився, – там дуже багато людей отримало трактори. Пару місяців назад я поїхав подивитися спеціально у сусіднє село, чисто українське село Макарів. Там ніякої допомоги ніхто не отримав, але село на декілька порядків має кращий вигляд, ніж моє рідне село. Я питаю, а що ж таке, вони кажуть, річ у тому, що в Угорщині набагато краще приймають на роботу українців із таких сіл, як Макарів, ніж нас. Бо ми, по-перше, вимагаємо, щоб нам давали зразу три кімнати, ми вимагаємо, щоб у суботу і неділю нас відпускали додому за їх рахунок, ми вимагаємо, щоб нас постійно годували, а українці будуть працювати по 12–13 годин вдень без вихідних. Вони будуть працювати від шести місяців до цілого року і їх набагато скоріше візьмуть на роботу на те ж саме будівництво, ніж українського угорця. Ось до чого призводить таке розбещення.

Новини за темою: Україна виконала дві із семи умов для початку переговорів про членство в ЄС

Наскільки все впирається в особистість на рівні районів, на рівні області?

На жаль, дуже багато впирається в особистість. Я намагаюсь докластися, щоб по максимуму угорці володіли українською мовою, і я ще виступаю за те, щоб другою  мовою в Україні була англійська мова. Я про це говорив вже з міністром Ткаченком, я знаю, вже готують відповідні рішення, постанови. Мається на увазі мультилінгвальна освіта, щоб предмети в школах викладали двома мовами – українською і англійською.

Звідки в Закарпатті таке береться – я приїжджаю додому в село, зустрічаю одну угорку, і вона мені каже: що ви там творите, нащо ви почали війну проти Путіна?

З угорського телебачення. Вони дуже сильно нав’язують цю думку. Днями з’явилася стаття в центральній угорській пресі – талановитий артист Жолт Трілл сказав, що українцям уже давно пора задуматись над тим, що вони теж винні у цій війні.

Угорщина раптом зробила заяву, що потрібно терміново припинити вогонь і війну, але це не означає, що Україна повинна ділитися територіями. Звідки з’явилися такі віяння?

Річ у тому, що в Угорщині дуже посилилась опозиція проти Орбана. Я багато з ними зустрічався, є рух молодих амбіційних людей, які повністю виграли вибори в Будапешті – взяли 17 районів з 18. Програли лише там, де були колись радянські казарми. Орбан взагалі в Будапешті уже на свята не виступає, а їде кудись в провінцію. Звісно, його підпирають, причому в парламенті йому прямо в очі кажуть, що, пане Орбане, про який ви мир говорите, той мир, про який ви раніше говорили, – це могила для українського народу, і потім це буде спільна могила і для угорського народу.

Угорщина підтримала Фінляндію у вступі в НАТО. Що це була за торгівля?

Звісно, гроші. Вони торгувались, оскільки понад два роки ніяких субсидій немає, Угорщина не отримує ніяких коштів з Євросоюзу. А раніше щороку отримувала 7 мільярдів євро – це дуже великі гроші. Звісно вони хотіли виторгувати їх, тягнули більше ніж вісім місяців, але не вийшло.

Якою ти бачиш Угорщину? Коли стануться ті докорінні зміни, які зараз потрібні цій країні?

Я думаю, що це обов’язково станеться. Є не орбанівська, а демократична Угорщина, і вона налаштована на зміни знизу, уже створюються так звані кола демократії, кола свободи інтелектуалів, в першу чергу у Будапешті. Я думаю, і це не тільки я кажу, а кажуть і інші опозиційні керівники, що такі зміни, напевно, стануться в найближчі два- три роки.

Хто ці угорці України, ким ти пишаєшся?

На сьогодні активно виступає за Україну, наприклад, пан Йожеф Сабо.

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності