USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Болгарія може передати Україні колосальну кількість боєприпасів, що можуть переломити хід війни. Однак є нюанси

Це відбудеться попри публічний протест президента країни
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Болгарія, швидше за все, продасть величезну кількість боєприпасів Україні через посередників, що може суттєво вплинути на хід війни. Про це заявив колишній міністр оборони Бойко Ноєв, повідомляє Еuractiv.

Деталі

Річ у тому, що Болгарія має величезну кількість боєприпасів радянського зразка, які потрібні українській армії, – це танки, гаубиці, протитанкові гранатомети, радянські реактивні системи залпового вогню, автомати АК-47 тощо.

І саме вони можуть потрапити в Україну через посередників, оскільки Болгарія оголосила найбільше в історії країни переозброєння сухопутних військ.

"Це найбільше переозброєння сухопутних військ Болгарії в новітній історії. Це величезна кількість боєприпасів – сотні тисяч. Є колосальний ріст цін на боєприпаси, і ВМЗ продаватиме ці боєприпаси через посередників в Україну. Це така кількість боєприпасів, яка може переломити хід війни на окремих напрямках на українському фронті", – додав Ноєв. 

Позиція президента Болгарії

Президент Румен Радєв, який керує країною як президентською республікою за відсутності регулярно обраного уряду та парламенту, публічно виступив проти поставок зброї в Україну. В Брюсселі Радєв оголосив, що Болгарія продаватиме зброю та боєприпаси іншим європейським країнам за умови, що вони не надсилатимуться в Україну. Зазначимо, що парламент країни у грудні минулого року прийняв рішення про те, що армія надсилатиме військову допомогу безпосередньо Україні. 

Новини за темою: Болгарія таємно поставляла Україні в перші місяці війни зброю і паливо

Це рішення викликало різку критику у прихильників продажу зброї нашій країні. Вони вимагають у глави держави публічних пояснень, крім всього іншого, як відмова вплине на болгарську промисловість.

"Президент не монарх і не має повноважень виражати суверенітет держави. Болгарія є парламентською республікою, а сувереном є Народні збори. З цієї точки зору парламент своїм рішенням доручив Раді міністрів в обов’язковому порядку продовжувати вживати всіх заходів для подальшого військового та військово-технічного забезпечення України", – сказав Ноєв.

Цікавий нюанс

Щодо позиції президента Болгарії є один цікавий нюанс. Будучи категоричним противником рішення парламенту, Радєв не наклав на нього вето, але заявив, що поставки більше не будуть здійснюватися, поки при владі тимчасовий уряд.

Але! Якщо боєприпаси будуть передані з армії на військовий завод, а потім через посередників експортуватимуться в Україну, Радєв може продовжувати говорити своїм прихильникам, що Софія Києву не допомагає. 

Чому так відбувається

Річ у тому, що Болгарія давно вважається сателітом Росії у Євросоюзі. До прикладу, найбільший НПЗ, який є в країні, належить Росії. Тому офіційно країна не може висловлювати підтримку Україні. 

Однак неофіційно Болгарія допомагала Україні боротися з Росією з перших днів війни. Вона постачала нам боєприпаси, техніку і навіть дизельне пальне з нафтопереробного заводу поблизу Бургаса на Чорному морі, яким керує дочірня компанія російської групи "Лукойл".

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist