USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Залужного зняли з посади головнокомандувача ЗСУ. Його замінить Сирський

Зеленський призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України
Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний під час засідання Верховної Ради України

Джерело: Уніан

Валерія Залужного зняли з посади головнокомандувача Збройних сил України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту. Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом, і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі. Відверто поговорили сьогодні про те, що потребує змін в армії. Термінових змін. Я запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді української держави. Буду вдячний за його згоду. Відсьогодні до керівництва Збройними силами України приступає нова управлінська команда", – зазначив Зеленський.

Президент додав, що призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України.

Відповідний указ президента про звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України розміщено на сайті президента.

Тривалі чутки про звільнення

Про ймовірний конфлікт між Зеленським і Залужним писали і українські, і західні медіа. Особливо часто така інформація почала лунати після результатів українського літнього наступу. Втім, ще більше публічна риторика щодо Залужного в політичній владі загострилася після його колонки та інтерв'ю The Economist, де він сказав, що війна зайшла в глухий кут.

Але в Офісі президента неодноразово відкидали дані про конфлікт між главою держави та головнокомандувачем ЗСУ.

Крім того, у листопаді минулого року міністр оборони України Рустем Умєров різко відповів на заяву одного з нардепів про підготовку до звільнення Залужного, назвавши її інформаційним вкидом. Тоді він заявив, що "нечистоплотні політики сьогодні намагаються розколоти українське суспільство" і що це нічим не відрізняється від дій пропагандистів країни-агресора.

А на початку грудня 2023-го радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для звільнення Залужного немає підстав.

Кілька фактів з біографії Залужного

Валерій Федорович Залужний народився в Новограді-Волинському (нині Звягель) Житомирської області в сім'ї військових. Своє дитинство він провів у гарнізонах, тому мріяв стати військовим. 

Валерій Залужний пройшов кар'єрний шлях від командира взводу і роти до командира батальйону. З 2007-го по 2009-й він – начальник штабу і перший заступник командира 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ у Львівській області. З 2009-го по 2012-й – командує 51-ю окремою механізованою бригадою.

Війна для Валерія Залужного почалася у 2014-му – його призначили на посаду заступника командира сектора "С" в зоні АТО в Донецькій області. У боях під Дебальцевим він командував батальйоном.

У 2017-му Залужний отримав звання генерал-майора, але продовжив службу на передовій. У 2018–2019 роках – був першим заступником командувача Об'єднаних сил – начальником штабу ООС. З липня 2021 року – головнокомандувач ЗСУ. У 2022-му указом президента Залужному було присвоєно звання генерала. 

Американське видання Politico назвало Залужного "залізним генералом".

Читайте також:
"Безальтернативний кандидат": Камишін може очолити Мінвідновлення вже наступного тижня, – джерело
Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак "Редут"
Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби
Шаповалова призначили командувачем військ ОК Шаповалова призначили командувачем військ ОК "Південь"