USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ситуація на фронті зайшла у глухий кут: Головні тези з інтерв’ю Залужного

За підрахунками НАТО, чотирьох місяців мало бути достатньо, щоб зайти до Криму
Залужний
Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний позує для портрета у своєму кабінеті в Києві. 28 червня 2023 р.
Джерело: The Washington Post

За п’ять місяців контрнаступу Україні вдалося просунутися лише на 17 км. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю The Economist.

Залужний визнав, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащени. Йому це нагадує події Першої світової війни. А для того, щоб вийти з глухого кута, потрібен величезний технологічний стрибок.

"Так само, як і під час Першої світової війни, ми досягли рівня технологій, який поставив нас у глухий кут. Глибокого і красивого прориву, скоріше за все, не буде", – каже він. 

Хід контрнаступу підірвав надії Заходу

Головнокомандувач зазначив, що хід контрнаступу підірвав надії Заходу на те, що Україна зможе використати його, щоб продемонструвати, що війну неможливо виграти – і таким чином змінити розрахунки Володимира Путіна, змусивши російського президента піти на переговори. 

Також Залужний визнав, що він сподівався зупинити Росію, знекровивши її війська.

"Це була моя помилка. Росія втратила щонайменше 150 тисяч загиблих. У будь-якій іншій країні такі жертви зупинили б війну".

За підрахунками НАТО, чотирьох місяців мало бути достатньо, щоб зайти до Криму

Очікувалось, що українська армія повинна була просуватися зі швидкістю 30 км на добу, прориваючи рубежі російської оборони.

"Якщо ви подивитеся на підручники НАТО і на математику, яку ми проводили (під час планування контрнаступу, – ред.), чотирьох місяців мало бути достатньо для того, щоб ми дійшли до Криму, воювали в Криму, повернулися з Криму і знову заходили і виходили", – пояснює генерал.

Натомість він спостерігав, як його війська та техніка застрягають у мінних полях на підступах до Бахмута на сході, а його техніку, надану Заходом, розбивають російською артилерією та безпілотниками. Така ж історія розгорталася на головному напрямі наступу – на півдні, де новосформовані й малодосвідчені бригади, незважаючи на оснащення сучасною західною технікою, одразу ж зіткнулися з проблемами.

"Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тому змінив деяких із них. Тоді я подумав, може, наші бійці не придатні за призначенням, тому переставив бійців у якісь бригади", – розповідає Залужний.

Коли ці зміни не вплинули на ситуацію, командир сказав своєму штабу відкопати книгу, яку він колись бачив, будучи студентом військової академії в Україні. Її назва була "Прорив укріплених ліній оборони". Її опублікував у 1941 році радянський генерал-майор П. С. Смирнов, який аналізував битви Першої світової війни.

Ситуація в Авдіївці

Залужний підтвердив, що нещодавно відвідав лінію фронту в Авдіївці, куди Росія нещодавно за кілька тижнів просунулася на кілька сотень метрів, кинувши туди дві свої армії.

"Того дня, коли я був там, на екранах наших моніторів ми бачили 140 російських машин, які горіли, знищених протягом чотирьох годин після того, як вони потрапили в зону обстрілу нашої артилерії".

Тих, хто втікав, переслідували безпілотники, які несли вибухові заряди.

Залужний описує поле бою, на якому сучасні сенсори можуть визначити будь-яке зосередження сил, а сучасна високоточна зброя може його знищити.

"Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, і вони бачать все, що робимо ми. Щоб вийти з глухого кута, нам потрібно щось нове, як-от порох, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного", – резюмує він.

Ще головні тези:

  • Україна не має іншого виходу, як зберегти ініціативу, продовжуючи наступ, навіть якщо вона просувається лише на кілька метрів на день.
  • Крим залишається найбільшою вразливістю Путіна. Протягом останніх кількох місяців Україна перенесла війну на півострів, який Путін окупував у 2014 році і який залишається критично важливим для логістики його війни.
  • 30 жовтня Україна вперше завдала удару по Криму американськими ракетами великої дальності ATACMS.
  • Падіння морального духу України та підтримка Заходу – це саме те, на що розраховує Путін.
  • Чим довше триватиме війна, тим важче її буде продовжувати.

"Найбільший ризик окопної війни полягає в тому, що вона може затягнутися на роки і зношувати українську державу".

Раніше

Нагадаємо, вчора The Economist опублікував колонку головнокомандувача Залужного. Там він говорив про необхідність нарощення резервів, "позиційну війну" та повітряну оборону.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням