USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Один рік повномасштабного вторгнення РФ перекреслив 15 років розвитку України. Головне з інтерв'ю директорки Кризового бюро ПРООН

Розповідаємо, що ми дізналися з нього
Асако Окай
Джерело: відкриті джерела

Директорка Кризового бюро Програми розвитку ООН (ПРООН) Асако Окай дала інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Про що вона розповіла? 

Напад Росії забрав в України 15 років прогресу.

ВВП України скоротився на 29,2% у 2022 році. І зростання бідності теж радикальне. За рік рівень бідності зріс із 5,5% до 24,1%. Майже вп'ятеро. Це означає, що ще 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності.

Половину енергетичної інфраструктури країни зруйновано. Це означає, що 12,5 млн домогосподарств і майже 400 тис. підприємств залишалися без електрики до 10 годин на добу. 

"На цей момент пріоритетом є те, що нам необхідно зміцнити здатність уряду реагувати на кризу, включаючи ці оцінки збитків, і мати можливість планувати заздалегідь, а потім визначати найнагальніші потреби".

Наступним невідкладним пріоритетом є збереження робочих місць. Важливо підтримувати місцеву економіку за рахунок різних засобів існування.

Близько 30% території України. Близько 180 000 квадратних кілометрів країни можуть бути забруднені. Це територія, яка в 4,5 раза перевищує площу Швейцарії. За оцінками, понад 10 мільйонів українців перебувають у небезпеці. 

"Але хочу сказати, що зібрано 350 000 предметів, маються на увазі вибухонебезпечні. У 2022 році протимінними зусиллями ООН та партнерів було охоплено майже 3,5 мільйона людей. Але на очищення такого масштабу території знадобляться десятиліття".

"ПРООН є координатором кластера ООН із протимінної діяльності в Україні. Ми працюємо з урядом, щоб визначити пріоритети, куди йти і які методи використовувати для очищення території, а потім спланувати фактичну операцію".

"За оцінками, пов'язані з війною втрати доходів у секторах енергетики, видобутку газу, транзиту газу, видобутку вугілля та мазуту перевищують 27 мільярдів доларів США. Це величезна цифра".

Підготовка до зимового сезону-2023/2024 має бути зосереджена на відновленні електропостачання мільйонів українців та об'єктів соціальної інфраструктури, включаючи опалення, питне водопостачання, очищення стічних вод, безпеку високовольтних трансформаторів та інші. Невідкладні потреби у цих сферах становлять близько 2,1 мільярда доларів США.

"Ми також закуповуємо обладнання для переробки сміття, щоб переробляти сміття на матеріали для ремонту доріг та інших інфраструктурних робіт". Наша оцінка збитків всього у 40 населених пунктах Київської області показує приблизно 5 мільйонів тонн сміття, що достатньо для будівництва дороги з Києва до Берліна з переробленого матеріалу.

ПРООН складає докладні цифрові карти пошкоджених та зруйнованих будівель. На сьогодні нанесено на карту та оцифровано 88 населених пунктів, 250 000 будівель вже було нанесено на карту та оцифровано.

"Ми визначили 50 шкіл, які були пошкоджені і мають бути готовими до наступного навчального року. І це проєкт, яким ми зараз займаємось. Це новий проєкт". Школи будуть перебудовані з урахуванням енергоефективності та всіх нових стандартів, щоб зробити простір здоровим та безпечним для дітей. Усі вони матимуть сховища, бо не всі школи ними обладнані належним чином. Та число шкіл може збільшитися до 100. 

"Загалом, за оцінкою, війна завдала щонайменше 4,4 млрд доларів збитків навчальним закладам по всій Україні та 2,5 млрд доларів збитків інфраструктурі сфери охорони здоров'я. І, як нам відомо, підтверджено понад 800 нападів на медичні установи та понад 3000 шкіл та коледжів було пошкоджено або зруйновано".

Раніше

Ми писали про те, як проходить відбудова Київщини. Як змінюються райони, які були під окупацією Російської Федерації.

 

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму