USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Відбудова Київщини: Як змінюються райони, які перебували під окупацією РФ

Відновлення пошкодженої інфраструктури відбувається як за рахунок коштів обласного бюджету, так і з допомогою міжнародних партнерів
відбудова
Джерело: відкриті джерела

Частина Київщини, яка знаходилася під окупацією РФ, нині активно відбудовується: зводяться нові житлові будинки, ремонтуються навчальні та медичні заклади. Відновлення пошкодженої інфраструктури відбувається як за рахунок коштів обласного бюджету, так і з допомогою міжнародних партнерів. Яких позитивних змін вже зазнала Київщина, розповіла для UWN заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

Найперше вона відзначила, що на черговій сесії депутати затвердили "Програму відбудови багатоквартирних житлових будинків у Київській області на 2023–2025 роки". 

"Що ж до самого фінансування, воно на 94% відбуватиметься за рахунок недержавних фондів, загальний бюджет самої програми складає  5,161 млрд гривень. На 2023 рік закладено близько 297 млн гривень: з обласного бюджету – 110 мільйонів 890 тисяч гривень і 185 мільйонів 928 тисяч гривень – кошти небюджетних джерел", – констатує Семенова.

А ще депутати прийняли рішення підтримати ОСББ в постраждалих районах. Так, в бюджеті на 2023 рік за цією програмою передбачено майже 340 млн гривень. Планується профінансувати капітальний ремонт житлових будинків в Ірпені, Бородянці, Макарові та в Бучі. Зокрема, у Макарові передбачена відбудова чотирьох багатоповерхових будинків.

Також, за словами Семенової, депутати доповнили "Програму будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2021–2023 роки" шістьома закладами освіти, які через бойові дії російських окупантів зазнали руйнувань та потребують відбудови.

"Загальний обсяг фінансування у нинішньому році збільшено майже на 312 млн гривень. Серед за планових заходів – капітальний ремонт Макарівського дитсадка "Пролісок" з облаштуванням укриття та благоустроєм території, капітальний ремонт садочка в Бородянці по вул. Центральна 427-Б, капремонт дошкільного закладу освіти у Загальцях, відновлення навчального закладу у селі Мар’янівка Вишгородського району, ремонт Бузівської школи, будівництво дитсадка у селі Бобриці", – пояснює чиновниця.

Втім, до відновлення Київщини долучаються і міжнародні партнери. Зокрема італійський Червоний Хрест побудує в Андріївці 75 будинків для місцевих жителів, які залишились без оселі.

"Андріївка – одне з найбільш постраждалих сіл Київщини: 79 будинків зруйновано повністю, 269 - потребують капітального ремонту. 22 березня Андріївку відвідала делегація італійського Червоного Хреста і зараз я можу сказати, що наші піврічні перемовини досягли бажаного результату. Річ у тому, що італійці оголосили в себе на батьківщині тендер на виготовлення, перевезення та встановлення 75 будинків для жителів Андріївки. Ціна проєкту – 9,5 млн євро. Тепер перед нами стоїть багато завдань по облаштуванню фундаментів, інженерних мереж, а особливо – віднайти правильне рішення щодо умов використання цих будинків. Щиро надіюсь (і маю для цього всі підстави), що це остання зима для жителів Андріївки без даху над головою", – розповіла Семенова.

Крім того, нині активно відбудовують центральну вулицю Бучі, знімки якої в лютому 2022-го сколихнули весь світ.

"31 жовтня було закладено капсулу з відбудови вулиці Вокзальної у Місті-герої. З того часу пишеться нова історія вулиці, що стала у лютому 2022-го символом стійкості і незламності українців. Ця легендарна транспортна артерія перетворилася на інтернаціональний будівельний майданчик", – зазначив перший заступник голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський.

Нині ж на центральній вулиці Бучі проводиться будівництво та відновлення житла завдяки фінансовій підтримці, що надходить з обласного та місцевого бюджетів, фонду американського філантропа Говарда Г. Баффетта та за сприяння Glоbal Empowerment Missіon, ГО "Фонд "Якість життя".

Вже найближчим часом планується завершити будівництво 12 нових будинків на місці тих, що зруйновані внаслідок ведення бойових дій. Ще 80 пошкоджених будівель буде відремонтовано, проведено заміну інженерних комунікацій, дорожнього покриття, благоустрій території.

"Реконструкція вулиці Вокзальної – це не лише повернення людей у власні домівки, а й водночас символ надії на відбудову кожного населеного пункту країни. Це приклад того, як можна пройти не лише важкий шлях до перемоги завдяки ЗСУ, а й шлях післявоєнного відновлення", – підсумував Добрянський.

Адріївка, Буча, Макарів – не єдині населені пункти, які постраждали від росіян. Загалом під російською окупацією перебувало 254 населені пункти Київщини. В тимчасовій окупації перебували 24 населені пункти Броварського району, 84 – Бучанського району. Однак найбільше окупованих територій було у Вишгородському районі – 144 населені пункти. Кожен з них відбудовується і повертається до життя. А команда UWN обов'язково про них розкаже.

Додамо: загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів. Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт